Sint-Elisabethbegijnhof: Convent Ter Berghe

Sint-Elisabethbegijnhof: conventen en poorten

Beschrijving

De bescherming omvat het Convent Ter Berghe in het Sint-Elisabethbegijnhof van Gent. Het begijnhof werd in 1956 als landschap en in 1994 als stadsgezicht beschermd.

Het Convent Ter Berghe is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, wetenschappelijke waarde

als convent van het voormalig Sint-Elisabethbegijnhof, teruggaand tot de 13de eeuw, wederopgebouwd op L-vormige plattegrond in verschillende fasen in het begin van de 17de eeuw in een traditionele bak- en zandsteenarchitectuur met barokke inslag vooral door de rondboogvormige bovenvensters en cartouches in de getrapte geveltoppen;
als mooi voorbeeld van een vrij authentiek bewaard gebleven vroeg 17de-eeuws convent met vooral aan de achterste, oudste vleugel nog oorspronkelijke vensters en een korfboogdeurtje en in het interieur verschillende interessante 17de-eeuwse elementen zoals zware moerbalken op zandstenen consoles, sporen van betegeling met Delftse tegels en een brede laatgotische haard en voutekamers.

Convent Ter Berghe

Sophie Van Akenstraat 11 (Gent)
Huis van twee bouwlagen met zadeldak, uit het eerste kwart van de 17de eeuw. Ommuurde voortuin met twee brede rechthoekige toegangspoorten in arduinen omlijsting van circa 1800. Bakstenen voorgevel, voorzien van een verankerde trapgevel met 10 trappen + topstuk, van drie traveeën. Zijgevel van zeven traveeën voorzien van twee getrapte dakvensters. Aan de rechter kant haakse aanbouw met trapgevel.