Sint-Elisabethbegijnhof: poort Convent Ten Durpe

Sint-Elisabethbegijnhof: conventen en poorten

Beschrijving

De bescherming omvat de toegangspoort bij het Convent Ten Durpe. Het begijnhof werd in 1956 als landschap en in 1994 als stadsgezicht beschermd.

Waarden

De conventpoort van het Convent Ten Durpe is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als monumentale arduinen toegangspoort in rococostijl met kenmerkende pilasters met schelpbekroning en steekboogdeur met dito sluitsteen.

Convent Ten Durpe

Mathias Gesweinstraat 1A, Sophie Van Akenstraat 3, 3A-E (Gent)
Twee gelijklopende huizen met links in omheiningsmuur arduinen steekboogpoortje in rococodeuromlijsting met schelpvormige sluitsteen, uit midden 18de eeuw. Trapgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1617, maar voorzien van jaarankers 1721, verwijzend naar gevelaanpassingen. Ernaast, gelijkaardige trapgevel van drie traveeën, door middel van muurankers gedateerd 1667. Zijgevel van twee traveeën met twee aanleunende bijbouwen onder gelijklopende zadeldaken, waaronder lijstgevel van vier traveeën.