Beschermd monument

Parochiekerk Sint-Denijs: kerkhofmuur en hekken

Beschermd monument van 19-11-1996 tot heden

ID
9646
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9646

Besluiten

Parochiekerk Sint-Denijs, kerkhofmuur, pastorie en zilverlinde met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 19-11-1996  ID: 3120

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de kerkhofmuur en ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes aan de parochiekerk Sint-Denijs. De omgeving van de kerk, met inbegrip van onder meer de pastorie, de Pastorijdreef en Kerkdreef en de kerkwegel ten oosten van het kerkhof, is beschermd als stadsgezicht.Waarden

De aan drie zijden behouden kerkhofmuur en ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes van het oude, omheen de kerk gelegen kerkhof van de parochiekerk Sint-Denijs is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als ommuring van het deels nog oude kerkhof van de vroegere romaanse Sint-Denijskerk met ovale plattegrond en omlopende kerkwegel aan de zuidzijde.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Parochiekerk Sint-Denijs met kerkhof

Kerkdreef 11 (Gent)
Neogotische kerk gebouwd door architect M.J. Wolters ter vervanging van het in 1845 gesloopte romaanse kerkje uit de 12de eeuw. Sober bak- en hardstenen gebouw onder zadeldak, omgeven door een ommuurd kerkhof, toegankelijk via een ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes op bakstenen voet. De plattegrond vertoont een driebeukig schip van zes traveeën met koor van twee traveeën en vijfzijdige sluiting.