Pastorie Sint-Denijsparochie

Deelgemeente Sint-Denijs-Westrem
Straat Pastorijdreef
Locatie Pastorijdreef 2 (Gent)

Pastorijdreef 2, Gent (Oost-Vlaanderen)

Ruim dubbelhuis met voortuin afgesloten door een ijzeren hek op bakstenen voet, rechts omhaagd. Voorgevel in neogotische stijl, volgens bouwaanvraag van 1881 en gesigneerd J. Hoecke (?), bouwkundige.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de neogotische pastorie van de Sint-Denijsparochie. De omgeving van de pastorie, met inbegrip van onder meer de kerk, de Pastorijdreef en Kerkdreef en de kerkwegel ten oosten van het kerkhof, is beschermd als stadsgezicht.

De pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als pastorie van 1885, gebouwd op de plaats van de oude pastorie van 1755 waarvan de stallen achteraan bewaard bleven;

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als belangrijk voorbeeld van een neogotische pastorie van 1885 in een kenmerkende sobere baksteenarchitectuur met Brugse travee-indeling, kruiskozijnen en puntgevels.