Grenspaal anno 1720

Gemeente Stekene
Straat Lekestraat
Locatie Lekestraat zonder nummer (Stekene)

Grenspaal anno 1720

Lekestraat zonder nummer, Stekene (Oost-Vlaanderen)

In de dorpskom (Kerkstraat) ten noordoosten achter de Heilige Kruisparochie staan thans in een plantsoentje twee arduinen grensstenen uit de Oostenrijkse Periode.

De grenspaal anno 1720 is beschermd als monument.

Waarden

De grenspaal van 1720, voorheen geplaatst achter de kerk, nu ingeplant aan de Lekestraat, tegen de Lekebeek, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeelden van de oudst gekende grenspalen uit de Oostenrijkse periode daterend van 1720 te Stekene, van 1770 te Wachtebeke en als provinciegrenspaal uit de eerste helft van de 19de eeuw te Stekene (Kemzeke).
Als onderdeel van het patrimonium verwijzend naar ons historisch verleden en fungerend als herkenningspunt en visuele herinnering aan de sinds 1 januari 1993 verdwenen grenzen.

in casu documentaire waarde: