Beluik Hof van Barmhartigheid

Hoeve en beluik Hof van Barmhartigheid

De bescherming omvat de voormalige hoeve en 19de-eeuwse beluik Hof van Barmhartigheid.

Waarden

Beluik zogenaamd Hof van Barmhartigheid is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Het gebouwencomplex van een nog door groen omgeven oude hoeve vormt een sterk beeldbepalend element in het straatbeeld als een van de schaars geworden getuigen van de vroegere landelijke omgeving van Rooigem. Even opmerkelijk is de omvorming in 1864 van het vroegere landbouwbedrijfsgebouw tot een beluik van vijf arbeidershuisjes, zogenaamd Hof van Barmhartigheid, een karakteristieke vorm van arbeidershuisvesting in de druk bevolkte 19de-eeuwse arbeiderswijken.
Het voormalige boerenhuis is een goed voorbeeld van een bescheiden landelijke woning uit de 18de eeuw met typerende architecturale elementen zoals de deurwaaier, de dakkapel, de afwerking van de zijgevels door muurvlechtingen, wijzend op een oude, 18de-eeuwse kern, en binnenshuis een onderkelderde opkamer, bewaarde moerbalken en zoldergebint.

Peerstraat 79-87, 91-93 (Gent)
De zogenaamde Hof Van Barmhartigheid is als oude hoeve, opklimmend tot de 18de eeuw, een unieke getuige van het landelijk verleden van Rooigem. Het vormt een goed voorbeeld van 19de-eeuwse arbeidershuisvesting door het verbouwen van de oude hoeve tot een beluik. Het opsplitsen van bestaande panden tot arbeidershuisjes vormt één van de oudste beluikvormen, een destijds typisch en nu zeer zeldzaam geworden Gents fenomeen.