Provinciale grenspaal

Beschermd monument van 27-07-1994 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Stekene
Deelgemeente Kemzeke
Straat De Stropersstraat
Locatie De Stropersstraat zonder nummer (Stekene)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46024/105.1
  • OO002211

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Provinciale grenspaal

De Stropersstraat zonder nummer, Stekene (Oost-Vlaanderen)

Naast het tolkantoor aan het kruispunt van de staatsgrens met Nederland en de baan Hulst-Sint-Niklaas bevindt zich een provinciegrenspaal of grenszuil geplaatst door de provincie Oost-Vlaanderen na de vastlegging van de provinciegrenzen (1830?).

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De provinciale grenspaal is beschermd als monument.

Waarden

Eén provinciale grenspaal anno 1815-1830, aan het tolkantoor aan de staatsgrens met Nederland, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeelden van de oudst gekende grenspalen uit de Oostenrijkse periode daterend van 1720 te Stekene, van 1770 te Wachtebeke en als provinciegrenspaal uit de eerste helft van de 19de eeuw te Stekene (Kemzeke).
Als onderdeel van het patrimonium verwijzend naar ons historisch verleden en fungerend als herkenningspunt en visuele herinnering aan de sinds 1 januari 1993 verdwenen grenzen.

artistieke waarde

historische waarde

in casu documentaire waarde:
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.