Kasteeldomein Crabbenburg: boerenhuis van de kasteelhoeve

Kastelen, neogotische hoeve, neogotische kapel en bedevaartplaats Bergenkruis

Beschrijving

Het neogotische boerenhuis van de hoeve bij het kasteel Crabbenburg te Destelbergen is beschermd als monument.

De kasteelhoeve en omgeving maken deel uit van het beschermde dorpsgezicht ‘Kastelen Notax, Succa, Crabbenburg, Te Lande en deze langs de Eenbeekstraat’. In hetzelfde besluit werd het kasteel beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en architectuurhistorische waarde van de kasteelhoeve als volgt werd gemotiveerd: de neogotische hoeve bij kasteel Crabbenburg vormt met haar schijngevel één geheel: bouwnaden ontbreken en het metselwerk is ingebonden; bovendien bevindt zich in de achtergevel eveneens een neogotisch puntboogvenster. Zeer waarschijnlijk kwam dit gebouwtje tot stand samen met het kasteel, niettegenstaande de verschillende stijlopvattingen van het beide; het zou derhalve dateren uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Indien kan worden bewezen dat het gebouwtje dateert van voor 1830, dan zou het een uiterst vroeg voorbeeld betreffen van neogotiek.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, DO000627, Kastelen Notax, Succa, Crabbenburg, Te Lande en deze langs de Eenbeekstraat, samen met hun aanhorigheden, hoeves, waterpartijen, parken, dreven, hovingen en omgeving, advies KCML (1981).

Waarden

De neogotische hoeve bij het kasteel Crabbenburg is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Kasteelhoeve

Zevensterrede 5 (Destelbergen)
Hoeve met losse bestanddelen, uit midden 19de eeuw. Merkwaardige boerenwoning van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak. Lang, gewit bakstenen bedrijfsgebouw met dwarsschuur met verhoogde schuurpoort, stallen en wagenhuis onder een steil zadeldak, uit de 19de eeuw. Achter het woonhuis: een afzonderlijk gewit bakstenen bakhuis uitgebreid met een berghok.