Gerechtshof

Besluiten

Operagebouw, posterijen, gerechtshof met parkje en straatmeubilair, de Aula en gebouwen van de rechtsfaculteit

Beschrijving

De bescherming omvat het Gerechtshof aan het Koophandelsplein naar ontwerp van Louis Roelandt, met inbegrip van het omgevende parkje met straatmeubilair, hekwerk, kaaimuren en het standbeeld van Hippolyte Metdepenningen, ontworpen door J. Dillens.

Waarden

Het gerechtshof en het omgevende parkje met inbegrip van het straatmeubilair, hekwerk, kaaimuren en het standbeeld van H. Metdepenningen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als imposant gebouwtype van openbaar nut, gebouwd in 1836-46 volgens een sterk gestructureerd plan, hoogtepunt in het oeuvre van de gerenommeerde architect L. Roelandt en een belangrijk voorbeeld van de op de Florentijnse renaissance geïnspireerde stijlrichting in de architectuurgeschiedenis van Gent.
interessant stedenbouwkundig geheel gevormd rondom het imposante gerechtshof van 1836-46, gebouwd aan de samenvloeiing van Leie en Ketelvest, omgeven door een typisch 19de-eeuwse square aangelegd rondom het bronzen standbeeld van H. Metdepenningen van J. Dillens van 1886 en voorzien van een sierlijke ijzeren afsluiting en hek.

Gerechtshof

Koophandelsplein 23-24 (Gent)
Het gerechtshof werd naar ontwerp van Louis Roelandt gebouwd van 1836 tot 1846 en is geïnspireerd op de Italiaanse renaissance. Voor- en achtergevel van dertien traveeën met een middenrisaliet van vijf traveeën gemarkeerd door een portiek op een podium in classicistische stijl. In 1886 werd het monument van Hippolyte Metdepenningen naar ontwerp van Julien Dillens ingehuldigd.