Textielbedrijf Van Acker: onderdelen

Besluiten

Textielbedrijf Van Acker: machine- en ketelhuis, schoorsteen, stoomketel met toebehoren en gedeelte met sheddaken

Beschrijving

De bescherming omvat enkele onderdelen van het voormalig textielbedrijf Van Acker, meer bepaald het machine- en ketelhuis, de schoorsteen, de stoomketel met toebehoren en het aansluitend gedeelte met sheddaken. Het textielbedrijf is eveneens gelegen in de als stadsgezicht beschermde industriële site waartoe ook het Sastehuis en de brouwerij Gebroeders Vanden Berghe behoort.

Het beschermingsdossier motiveert de industrieel-archeologische waarde van de onderdelen van het voormalig textielbedrijf Van Acker als volgt: "als voorbeeld van een machine- en ketelhuis met toebehoren uit de periode 1896-1900 en als voorbeeld van een vierkante fabrieksschouw van vóór 1850."

• Onroerend Erfgoed - Industrieel Erfgoed, beschermingsdossier DO000851, Voormalig textielbedrijf Van Acker (DE SCHEPPER J., 1993).

Waarden

Het machine- en ketelhuis, de schoorsteen, de stoomketel met toebehoren, het aansluitend gedeelte met sheddaken van het voormalig textielbedrijf Van Acker is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

in casu documentaire waarde:

Katoenspinnerij Vanden Broecke-Grenier

Hof ten Walle 1-2 (Gent)
Voormalige katoenspinnerij Vanden Broecke-Grenier, ontstaan circa 1825, en vanaf 1850-1851 spinnerij en weverij; sedert het einde van de 19e eeuw in handen van de textielfamilie Van Acker-Vanden Broecke en omstreeks 1895-96 kreeg het bedrijf het huidige uitzicht, waaronder het stoommachinehuis en ketelhuis. De oudste bewaarde constructie betreft de vierkante met ijzeren banden versterkte fabrieksschouw uit 1850.