Veeartsenijschool: conciërgewoning en voorbouw Pharmacodynamie

Gebouwen van de veeartsenijschool van de Universiteit Gent

Beschrijving

De bescherming omvat de conciërgewoning en voorbouw van het gebouw van Pharmacodynamie, onderdeel van de voormalige Veeartsenijschool. De gebouwen maken ook deel uit van de als stadsgezicht beschermde omgeving van de Coupure.

Waarden

De conciërgewoning en voorbouw van het voormalig gebouw van Pharmacodynamie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het gebouw dat architect Valentin Vaerwyck als provinciaal architect aanvankelijk realiseerde voor de uitbreiding van het Casinogebouw in functie van de Provinciale Hogere Arbeidsschool in 1929 is zeer representatief voor zijn architecturaal oeuvre in een versoberde traditionalistische baksteenarchitectuur.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De conciërgewoning en het gebouw van Pharmacodynamie zijn thans, samen met het gebouw van de voormalige Provinciale Hogere Arbeidsschool de oudste gebouwen van het complex. Ze werden in 1929 door provinciaal architect Valentin Vaerwyck toegevoegd aan het oorspronkelijk als Casino of "Paleis van Flora" gebouwde complex van 1835 door stadsarchitect Louis Roelandt, en dat in 1934 herbestemd werd als instituten voor de nieuwe universitaire veeartsenijschool. De ongewone inplanting en vormgeving van het gebouw, bepaald door het oorspronkelijke casinogebouw, getuigen nog van de vroegere locatie van het casino op deze site.
Door zijn plastische vormgeving met verspringende volumes en kenmerkende, gevelhoge erkervormige ramen en pilasters, het kleurrijke materiaalgebruik van Boomse baksteen, natuursteen en contrasterende witte banden en het kenmerkende en zeer verzorgde schrijnwerk met kleine roeden, is dit gebouw een respresentatief voorbeeld van het architecturale oeuvre van architect Vaerwyck.

Gentse Veeartsenijschool

Casinoplein 23, Coupure 308, 312 (Gent)
De Veeartsenijschool in Gent werd gesticht naar aanleiding van de vernederlandsing van de universiteit in 1930 en werd gebouwd op de plaats van het Casino. Enige getuige van het Casino is een deel van het ijzeren hekwerk aan de Coupure. Ingenieur-architect August Desmet, hoogleraar Architectuur en Urbanisme, kreeg de opdracht nieuwe gebouwen te ontwerpen en opteerde voor afzonderlijke paviljoenen voor de Kliniek van Grote Huisdieren, Kliniek voor Kleine Huisdieren, voor de Instituten voor Pathologie, Farmacodynamica, en Anatomie en Biologie. De bouw startte vanaf 1937 en verliep gespreid tot in de jaren 1950. Door haar concept en inrichting van onder meer de operatiezalen was ze één van de modernste van Europa en lange tijd het schoolvoorbeeld van veterinaire kliniekbouw. De site omvat ook de voormalige Provinciale Hogere Arbeidsschool aan de Coupure en een conciërgewoning en vleugel aan het Casinoplein, naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck uit 1929.