Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Nieuwe protestantse kerk

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

ID
96789
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/96789

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Zogenaamde Nieuwe Kerk, gelegen vlak bij de Oude Kerk. De hervormde kerk is gebouwd in 1872 in neogotische stijl naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten (Oudenaarde) van 1868.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Nieuwe protestantse kerk en kerkhof

Korsele 39 (Horebeke)
Zogenaamde Nieuwe Kerk, gelegen vlak bij de Oude Kerk. De hervormde kerk is gebouwd in 1872 in neogotische stijl naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten van 1868.

Is de omvattende vaststelling van

Treurbeuk op protestants kerkhof Korsele

Korsele 39 (Horebeke)
De opgaande treurbeuk groeit achteraan op het protestantse kerkhof, ten noordwesten van de Nieuwe protestantse kerk (gebouwd in 1872) en dicht bij de Oude Kerk (gebouwd in 1794-1795), nabij de scheidingsmuur met het domineehuis. Het is één van de oudste treurbeuken van het land uit het midden van de 19de eeuw met aan de wortels een ingegroeide grafsteen van 1867.


Twee geschoren taxussen op protestants kerkhof Korsele

Korsele 39 (Horebeke)
Achter het toegangshek dat naar het kerkhof bij de protestantse kerk leidt, staan twee geschoren taxussen. Twee wintergroene snoeivormen die als welkomstbomen bij de inkom hun opwachting maken. Ze zijn traditioneel geschoren in een afgeronde kegelvorm die doet denken aan een hooimijt.


Twee treuressen op protestants kerkhof Korsele

Korsele 39 (Horebeke)
Aan de achterkant, voorbij het koor van de protestantse kerk, staat aan beide zijden een treures. Het zijn twee bomen met afhangende - treurende takken, een cultuurvariëteit van de gewone es. Op begraafplaatsen werd het planten van bomen met een treurende kruinvorm regelmatig toegepast.


Twee zomerlinden met ingesneden blad op protestants kerkhof Korsele

Korsele 39 (Horebeke)
Twee lindebomen flankeren de protestantse kerk op Korsele. Het zijn twee cultuurvariëteiten van de zomerlinde die veel langzamer groeien en een maximale hoogte van 15 m hebben. De bomen worden in het bijzonder gekenmerkt door een diep en onregelmatig ingesneden blad.