Nieuwe protestantse kerk

Beschrijving

Zogenaamde Nieuwe Kerk, gelegen vlak bij de Oude Kerk. De hervormde kerk is gebouwd in 1872 in neogotische stijl naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten (Oudenaarde) van 1868.

Nieuwe protestantse kerk en kerkhof

Korsele 39 (Horebeke)
Zogenaamde Nieuwe Kerk, gelegen vlak bij de Oude Kerk. De hervormde kerk is gebouwd in 1872 in neogotische stijl naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten van 1868.

Treurbeuk op protestants kerkhof Korsele

De opgaande treurbeuk groeit achteraan op het protestantse kerkhof, ten noordwesten van de Nieuwe protestantse kerk (gebouwd in 1872) en dicht bij de Oude Kerk (gebouwd in 1794-1795), nabij de scheidingsmuur met het domineehuis. Het is één van de oudste treurbeuken van het land uit het midden van de 19de eeuw met aan de wortels een ingegroeide grafsteen van 1867.

Twee geschoren taxussen op protestants kerkhof Korsele

Achter het toegangshek dat naar het kerkhof bij de protestantse kerk leidt, staan twee geschoren taxussen. Twee wintergroene snoeivormen die als welkomstbomen bij de inkom hun opwachting maken. Ze zijn traditioneel geschoren in een afgeronde kegelvorm die doet denken aan een hooimijt.

Twee treuressen op protestants kerkhof Korsele

Aan de achterkant, voorbij het koor van de protestantse kerk, staat aan beide zijden een treures. Het zijn twee bomen met afhangende - treurende takken, een cultuurvariëteit van de gewone es. Op begraafplaatsen werd het planten van bomen met een treurende kruinvorm regelmatig toegepast.

Twee zomerlinden met ingesneden blad op protestants kerkhof Korsele

Twee lindebomen flankeren de protestantse kerk op Korsele. Het zijn twee cultuurvariëteiten van de zomerlinde die veel langzamer groeien en een maximale hoogte van 15 m hebben. De bomen worden in het bijzonder gekenmerkt door een diep en onregelmatig ingesneden blad.