Landhuis Verhavert Stede met tuin: walgracht

Gemeente Buggenhout
Locatie Maricolenweg 36 (Buggenhout)
Alternatieve naam Landhuis Cruysveltstede met tuin: landhuis

Landhuis Verhavert Stede met tuin

Maricolenweg 36, Buggenhout (Oost-Vlaanderen)

Achterin, nog grotendeels binnen een rechthoekige omgrachting ingeplant landhuis, gebouwd in 1660 door Pieter Van den Hove en Joanna Mortgat op de plaats van de abdijhoeve van de curtis, het bedrijfscentrum van Affligem, hier opgericht in 1129 op het "Cruysvelt", in de 15de eeuw vervangen door een pachthof.

Beschrijving

De walgracht rond de zogenaamde “Verhaeverts Stede” langs de Maricolenweg te Buggenhout is beschermd als monument. In hetzelfde besluit werd het woonhuis beschermd als monument, de tuin binnen de omwalling en de voormalige paardenstallen werden beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De omwalling rond de woning, gekend als “Verhaeverts Stede”, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

als omwalling rond een herenwoonst, voorbeeld van een “moated site”.