Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kapittelhuis en Hoeve Arendsnest met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
9692
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9692

Besluiten

Kapittelhuis, hoeve met herenwoning en omgeving en muziekkiosk
definitieve wijzigingsbesluiten: 19-12-2014  ID: 5653

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming als dorpsgezicht betreft het Kapittelhuis met omgevend park en de hoeve met achterliggende weide. Het park is beschermd sinds 6 februari 1990. In 2014 werd het beschermingsbesluit gewijzigd: oorspronkelijk was ook de muziekkiosk mee beschermd als dorpsgezicht. Dit was echter niet de bedoeling. De muziekkiosk werd dan ook uit de bescherming gehaald. De kiosk is wel nog beschermd als monument.

Het inhoudelijk dossier van de bescherming motiveert de bescherming als volgt: "Het geheel dient beschermd te worden als dorpsgezicht: het park rond het voormalig Kapittelhuis en de weide achter de hoeve omwille van het algemeen belang gevormd door de beeldbepalende en historische waarde, meer bepaald als natuurlijke omgeving van vermelde panden en visueel, belangrijk groenelement in het centrum van het dorp".

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, beschermingsdossier DB000757, Kapittelhuis en Hoeve Arendsnest: omgeving (G. PAESMANS, 1986).


Waarden

Houtmarkt nummers 1, 2 en 3 en onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

artistieke waarde

in casu beeldbepalende waarde


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Hoeve Arendsnest

Houtmarkt 2-3 (Hoegaarden)
Boerenburgerhuis uit de 18de eeuw met aanpalende hoeve. Twee verdiepingen hoge woonvleugel met een gebogen wolfsdak. De inrijpoort verleent toegang tot het binnenhof waarop de hoevegebouwen uit 17de en 18de eeuw uitzien.


Kanunnikenhuis

Houtmarkt 1 (Hoegaarden)
Merkwaardige herenwoning met bijgebouwen uit het derde kwart van de 18de eeuw; classicistisch dubbelhuis met twee verdiepingen en leien wolfsdak.

Andere relaties

Is gerelateerd aan

Kapittelhuis met park

Houtmarkt 1 (Hoegaarden)


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.