Pastorie Sint-Gerardus-Majellaparochie met tuin

Geografisch pakket Buggenhout

De pastorie met omringende tuin, gelegen Broekstraat 25 te Buggenhout, is beschermd als monument.

Waarden

De pastorie met omringende tuin is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

De pastorie, rechts van de kerk, werd eveneens ontworpen door architect Henri Valcke in 1907 op initiatief van de pastoor. De pastorie is een herkenbaar en stijlvol gebouw in neogotische stijl met kenmerkende Brugse travee-indeling en verzorgde detaillering. Bouwmaterialen en stijl bepalen mee het zeer homogene karakter van dit gaaf bewaarde neogotische ensemble. De originele indeling en het sober interieur bleven vrijwel intact bewaard.
Zeker bij de oprichting van de nieuwe parochie, en nu nog steeds, vormt de pastorie een beeldbepalend element in de hoofdstraat van het dorp.

Pastorie Sint-Gerardus-Majellaparochie

Broekstraat 25 (Buggenhout)
De pastorie in neogotische stijl werd in 1907 ontworpen door architect Henri Valcke en werd opgetrokken in harmonie met de parochiekerk ten noorden en het kloostergebouw ten zuiden, na de oprichting van de parochie Heilige Gerardus Majella in 1905. De pastorie is een typisch dubbelhuis op rechthoekig grondplan en bestaat uit twee bouwlagen in baksteen gecombineerd met blauwe hardsteen voor lateien, dorpels en kleinere decoratieve elementen.