Villa Lurmann met toegangshekken

Villa Lurmann met toegangshekken en ensemble van villa's

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de villa Lurmann, ontworpen door Emiel Van Averbeke, met inbegrip van het toegangshekken. Het ensemble van villa's langs de Leuvensesteenweg waartoe villa Lurmann behoort, is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De villa Lurmann met inbegrip van het toegangshekken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Gebouwd in 1903 in opdracht van de Duitse handelaar Lurmann vormt deze vrijstaande villa het sluitstuk van de art-nouveauperiode (1892-1905) van Emiel Van Averbeke (1876-1946), de belangrijkste vertegenwoordiger van de art nouveau in Antwerpen. Het is de meest uitbundig en dynamisch uitgewerkte en voor zover bekend één van de zeldzame realisaties buiten het Antwerpse.
Alhoewel behorend tot zijn vroege werk bevat deze villa alle kwaliteiten die Van Averbeke kenmerken als begaafd ontwerper en tekenaar: een duidelijk afleesbare structuur waarbij functionaliteit wordt gekoppeld aan intimiteit, een bijzondere aandacht voor het materiaal en een verzorgde, gevoelige detaillering.
Specifiek voor deze riante villa is een bijzonder expressief en sterk verticaliserend uitgewerkt volume, een levendige contrastwerking tussen donkere en lichte geveltinten en een verzorgde art-nouveaudecoratie die zich onder meer manifesteert in het tegelpaneel in de voorgevel, het gebrandschilderd glas boven de zijdeur en niet in het minst in de typerende geometrische motieven van houten lijstwerk en smeedwerk.

Villa Lurmann

Leuvensesteenweg 330 (Kortenberg)
Gebouwd in 1903 in opdracht van de Duitse handelaar Lurmann vormt deze vrijstaande villa het sluitstuk van de art-nouveauperiode van Emiel Van Averbeke.