Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rij burgerhuizen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

ID
97083
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/97083

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Fraaie burgerhuizen, voornamelijk van het enkelhuistype met drie bouwlagen en vier of meerdere traveeën onder zadeldaken.Aanduiding van

Is de omvattende vaststelling van

Burgerhuis

Keizersplein 45 (Aalst)
19de-eeuws burgerhuis met bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, gekenmerkt door een sobere ornamentiek van de venstersluitstenen en een iets rijkelijker uitgewerkte kroonlijst.


Burgerhuis

Keizersplein 43 (Aalst)
19de-eeuws burgerhuis met een bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen. Beluikte vensters op de gelijkvloerse verdieping; inrijpoort gevat in een bepleisterde korfboog en een rechte omlijsting.


Classicistisch herenhuis

Keizersplein 49 (Aalst)
Het 19de-eeuwse, classicistische herenhuis heeft een bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De gelijkvloerse verdieping is uitgewerkt met imitatiebanden.


Herenhuis

Keizersplein 41 (Aalst)
19­de-eeuw­s herenhuis met be­pleis­terde lijst­gevel van zeven tra­veeën en drie bouw­lagen. Gevel gemarkeerd door imitatiebanden op de gelijkvloerse verdieping, een rechthoekige inrijpoort bij de linker tra­vee en centraal een breed gietijzeren balkon.


Herenhuis

Keizersplein 59-61 (Aalst)
Oorspronkelijk vormden beide 19de-eeuwse panden één herenhuis, met lijstgevel en mansardedak met drie houten rondbogige dakvensters boven de kroonlijst.


Herenhuis

Keizersplein 57 (Aalst)
19de-eeuws herenhuis voorzien van een bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën met erker en drie bouwlagen onder mansardedak met drie ronde dakvensters.


Neoclassicistisch herenhuis

Keizersplein 35 (Aalst)
19de-eeuws herenhuis met bepleisterde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De voorgevel wordt geritmeerd door licht terugwijkende gevelvlakken en is voorzien van een geaccentueerde linker travee met inrijpoort in hardstenen korfboogomlijsting waarboven smeedijzeren borstwering.


Neoclassicistisch herenhuis

Keizersplein 37 (Aalst)
19de-eeuws, neoclassicistisch herenhuis met bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De bovenverdiepingen worden geritmeerd door terugwijkende gevelvlakken. Poorttravee links met gietijzeren balkon boven de poort en een in een rondboognis gevat deurvenster.

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Keizersplein met deel aanpalende bebouwing

Arbeidstraat, Boterstraat, Keizersplein, Korte Nieuwstraat, Nieuwstraat (Aalst)
Het Keizersplein is een rechthoekig plein gelegen tussen de Korte Zoutstraat en de Nieuwstraat en wordt begrensd door een vlakke noordoostelijke gevelwand en een zuidwestelijke gevelwand met ten oosten en ten westen uitspringende panden.