Citadelpark

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Het Citadelpark werd in 1875 naar ontwerp van H. Van Hulle aangelegd ter hoogte van de tussen 1819 en 1831 gebouwde citadel. Het park in landschappelijke stijl omvat talrijke loofbomen, gras- en bloemperken, brede dreven, vijvers, kunstmatige grotten, watervallen, rozentuinen en een pergola.

Citadelpark

Ambroise Verschaffeltdreef, Eugène Felixdreef 2, Familie De Vignedreef, Familie Van Rysselberghedreef 2, Fernand Scribedreef 1, Gustaaf Den Duitsdreef, Gustaaf Vanaisedreef, Hofbouwlaan 28-29, Jacques de Lalaingdreef, Jan Hoetplein 1, Jozef Mengaldreef, Jules Bretondreef, Louis Hanssensdreef, Louis Minarddreef, Norbert Rosseaudreef, Paul Bergmansdreef 2, Théodore Canneelpad (Gent)

Is de omvattende vaststelling van

Feest- en Floraliapaleis

Jan Hoetplein 1 (Gent)
Feest- en Floraliapaleis, gebouwd in 1912-13 naar ontwerp van architect O. Vande Voorde, ingehuldigd voor de wereldtentoonstelling van 1913 en waar sindsdien de wereldberoemde vijfjaarlijkse bloemententoonstelling, de Floraliën gehouden werden. Het casino ten oosten werd volledig vernieuwd in 1949. Het feestpaleis werd gedeeltelijk heropgebouwd en uitgebreid aan de westzijde in 1952 naar ontwerp van de stadsarchitect J. Trefois. De behouden centrale ruimte, oorspronkelijk grote of koude serre, later hal genoemd, met drie beuken en negentien traveeën is overspannen door een merkwaardig metalen spant met een lichtkap boven de zijbeuken en vijf klimmende lichtkappen boven de brede middenbeuk.

Ingangspoort van de citadel

Eugène Felixdreef 2 (Gent)
Eén van de restanten van de citadel, gelegen aan de oostzijde van het Citadelpark en daterend van 1826. Neoclassicistisch poortgebouw met centrale rondboogdoorgang in geblokte arduinen omlijsting.

Internationaal Congrescentrum (ICC)

Familie Van Rysselberghedreef 2 (Gent)
In 1973 tekenden Geo en Dirk Bontinck de plannen voor een nieuw congrescentrum ter uitbreiding van het Floraliënpaleis.

Museum voor Schone Kunsten

Fernand Scribedreef 1, Hofbouwlaan 28-29 (Gent)
Het Museum voor Schone Kunsten werd als museumgebouw opgetrokken van 1898 tot 1904 en is ontworpen door stadsarchitect Charles Van Rysselberghe in een voor die tijd gangbare neoclassicistische stijl met Hellinistisch geïnspireerde voorgevel met klassieke zuilenstelling en attiek. In het vooruitzicht van de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 werd in 1911 reeds een uitbreiding voorzien naar de oorspronkelijke plannen van Van Rysselberghe met twee dwarsvleugels met halfcirkelvormige aanbouwsels en een vleugel aan de Hofbouwlaan.

Muziekkiosk

Louis Hanssensdreef (Gent)
Muziekkiosk, gelegen in het noordelijk deel van het Citadelpark omgeven door bloemenperken en een krans van aan elkaar gegroeide linden. Fraaie gietijzeren constructie op achthoekige plattegrond onder leiding van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe in 1885.

Oorlogsgedenkteken van de 9e wijk

Eugène Felixdreef (Gent)
Dit monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlogbevindt zich tegen een kunstmatige rots. Ervoor werd op de grond een schijngraf aangebracht, met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Openluchttheater

Jozef Mengaldreef (Gent)
Openluchttheater, gelegen in de noordhoek van het Citadelpark op de vroegere verdedigingsgordel, daterend van 1945 naar ontwerp van architect G. Bontinck en bestemd voor 1340 toeschouwers.

Standbeelden

Ambroise Verschaffeltdreef, Familie Van Rysselberghedreef, Gustaaf Den Duitsdreef, Jacques de Lalaingdreef (Gent)
Enkele standbeelden verfraaien het Citadelpark, onder meer: het monument Van de Velde of zogenaamd Moorke op een rotsblok boven de kleine vijver, naar ontwerp van L. Mast met medaillon van A. Heins; de vergulde leeuw van het Pakhuis, op een kunstmatige heuvel boven de grote vijver, van 1732, gesculpteerd door Jacobus Vander Cruysen; de groep Leie en Schelde, bronzen beelden in de grote vijver naar ontwerp van Jacques de Lalaing, van 1913; het monument Emile Claus, bronzen beeld van de schilder naar ontwerp van Yvonne Serruys van 1926.

Villa

Paul Bergmansdreef 2 (Gent)
Alleenstaand gebouw in villastijl uit begin 20ste eeuw, gelegen in het Citadelpark; sinds 1921 was er een dierenasiel in gevestigd.

Wielerbaan Kuipke

Het Kuipke is een velodroom, ook wel wielerbaan of wielerpiste genoemd, en is vooral bekend omwille van de Zesdaagse van Vlaanderen-Gent. Het gebouw uit 1965 vervangt een ouder, afgebrand exemplaar uit 1922.

Wordt opgevolgd door

Citadelpark