Citadelpark

Beschrijving

Het Citadelpark werd in 1875 naar ontwerp van H. Van Hulle aangelegd ter hoogte van de tussen 1819 en 1831 gebouwde citadel. Het park in landschappelijke stijl omvat talrijke loofbomen, gras- en bloemperken, brede dreven, vijvers, kunstmatige grotten, watervallen, rozentuinen en een pergola.

Citadelpark

Ambroise Verschaffeltdreef, Eugène Felixdreef, Familie De Vignedreef, Familie Van Rysselberghedreef, Fernand Scribedreef, Gustaaf Den Duitsdreef, Gustaaf Vanaisedreef, Jacques de Lalaingdreef, Jan Hoetplein, Jozef Mengaldreef, Jules Bretondreef, Louis Hanssensdreef, Louis Minarddreef, Norbert Rosseaudreef, Paul Bergmansdreef, Théodore Canneelpad (Gent)

Dierenasiel

Paul Bergmansdreef zonder nummer (Gent)
Dierenasiel, ondergebracht in een alleenstaand gebouw in villastijl uit begin twintigste eeuw, sinds 1921 in het park gevestigd.

Feest- en Floraliapaleis

Jan Hoetplein 1 (Gent)
Feest- en Floraliapaleis met casino en velodroom. Gebouwd in 1912-13 in het centrum van het park op de plaats van de in 1898 door de stad gekochte kazerne waarvan enkel de ingangspoort rest.

Ingangspoort van de citadel

Gustaaf Den Duitsdreef zonder nummer (Gent)
Enig resterend gedeelte van de citadel bij de grot (westen) gelegen aan de oostzijde van het park en daterend van 1826. Neoclassicistisch poortgebouw met centrale rondboogdoorgang in geblokte arduinen omlijsting.

Museum voor Schone Kunsten

Fernand Scribedreef 1 (Gent)
Het Museum voor Schone Kunsten werd als museumgebouw opgetrokken van 1898 tot 1904 en is ontworpen door stadsarchitect Charles Van Rysselberghe in een voor die tijd gangbare neoclassicistische stijl met Hellinistisch geïnspireerde voorgevel met klassieke zuilenstelling en attiek.

Muziekkiosk

Louis Hanssensdreef zonder nummer (Gent)
Muziekkiosk, gelegen in het noordelijk parkgedeelte omgeven door bloemenperken en een krans van aan elkaar gegroeide linden. Fraaie gietijzeren constructie op achthoekige plattegrond onder leiding van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe in 1885.

Oorlogsgedenkteken van de 9e wijk

Eugène Felixdreef zonder nummer (Gent)
Dit monument bevindt zich tegen een kunstmatige rots, waarbinnen tegenwoordig de Groendienst van de stad Gent materiaal bewaart. Tegen de rots aan bevindt zich het monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, ervoor werd op de grond een schijngraf aangebracht, met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Openluchttheater

Jozef Mengaldreef zonder nummer (Gent)
Openluchttheater. Gelegen in de N.hoek op de vroegere verdedigingsgordel, daterend van 1945 n.o.v. architect G. Bontinck en bestemd voor 1340 toeschouwers.

Opgaande olm Citadelpark

Koning Leopold II-laan zonder nummer, Norbert Rosseaudreef zonder nummer (Gent)
Boven op de aangelegde heuvelrug tussen de Koning Leopold II-laan en Norbert Rosseaudreef staat een enorm zwaar ontwikkelde olm. Het is een mooi ontwikkelde opgaande boom en is voor zijn soort de hoogste, dikste, oudste in de regio. De stamomtrek bedraagt circa 4 meter. Bovendien is ten gevolge van de dodelijke olmenziekte deze soort uiterst zeldzaam geworden. Op het moment van de inventarisatie was de boom gezond.

Standbeelden

Citadelpark zonder nummer (Gent)