Pastorie Sint-Martinusparochie: poortgebouw, tuinmuren en gevels en daken

Pastorie Sint-Martinusparochie: poortgebouw, tuinmuren, gevels en bedaking van hoofdgebouw

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het poortgebouw, de tuinmuren tussen poortgebouw en hoofdgebouw en de gevels en bedakingen van het hoofdgebouw van de pastorie van de Sint-Martinusparochie, door de ingemetselde gevelstenen onder de kroonlijst '1757' gedateerd.

Waarden

Het poortgebouw, de tuinmuren tussen poortgebouw en hoofdgebouw, de gevels en bedakingen van het hoofdgebouw van de pastorie van de Sint-Martinuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Pastorie van de Sint-Martinusparochie met tuin

Binkomstraat 12 (Lubbeek)
Pastorie gebouwd in 1757 als classicistisch geïnspireerd, bak- en kalkstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder schilddak met ommuurd voorhof en poortgebouw met zadeldaktorentje geflankeerd door twee lage bijgebouwen; pastorie omgeven door pastorietuin van circa 1,5 hectare, met typische dualiteit: een vlak bij de pastorie aan­sluitend, rechthoekig gedeelte en een ­'landschappelijke' annex; restanten van oude beplanting (taxusrijen en knoteiken).