Teksten van Pastorie Sint-Martinusparochie: poortgebouw, tuinmuren en gevels en daken

Pastorie Sint-Martinusparochie versie 1 - 24.09.2013 ()

De pastorie van Lubbeek, gelegen in de Binkomstraat, niet ver van de kerk, was oorspronkelijk afhankelijk van de Parkabdij in Heverlee.

Het ruime dubbelhuis wordt door ingemetselde gevelstenen onder de kroonlijst '1757' gedateerd. De bakstenen woning van vijf traveeën en twee bouwlagen wordt afgedekt met een schilddak met dakvensters. De plint, regelmatige hoekkettingen, en deur- en vensteromlijstingen zijn in zandsteen uitgevoerd. De rechthoekige ramen zijn gevat tussen vlakke posten die van de begane grond tot onder de daklijst doorlopen en zorgen voor een verticale accentuering. Centraal in de voorgevel bevindt zich een classicistische steekboogdeur.

De voorhof is ommuurd. Aan de straatzijde wordt de tuin afgesloten door een poortgebouw, bestaande uit een inrijpoort afgedekt met een zadeldaktorentje en twee latere bijbouwen. De zijgevels zijn voorzien van schouderstukken en muurvlechtingen. Boven de zandstenen rondboogvormige inrijpoort is de wapensteen van abt F. de Loyers met leuze "CARPE ROSAS" ingemetseld.

De voormalige pastorie doet nu dienst als gemeentelijke bibliotheek.

• LEMAIRE R. 1971: Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen. Architectuur/deel 1. Provincie Brabant. Arrondissement Leuven, Luik.

Auteurs:  Daemen, Caroline

Pastorie Sint-Martinusparochie ()

De bescherming als monument betreft het poortgebouw, de tuinmuren tussen poortgebouw en hoofdgebouw en de gevels en bedakingen van het hoofdgebouw van de pastorie van de Sint-Martinusparochie, door de ingemetselde gevelstenen onder de kroonlijst '1757' gedateerd.