Stadswoningen met lijstgevels

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

Enkelhuizen van drie bouwlagen met bepleisterde lijstgevels van circa 1870.

Is de omvattende vaststelling van

Neoclassicistisch burgerhuis

Hofstraat 42, 42A-G (Gent)
Dit omvangrijke burgerhuis in neoclassicistische stijl met toegangspoort naar het achterliggende magazijn werd in 1874 in het kadaster geregistreerd in opdracht van Francies Jan Buyl, die “koopman – kommissionnaris” van beroep was. De rijwoning telt drie traveeën en twee en halve bouwlagen boven een souterrain en onder een pannen zadeldak, en is voorzien van een bepleisterde en geschilderde lijstgevel.

Hofstraat 44-54 (Gent)
Ensemble van zes identieke stadswoningen in neoclassicistische stijl, gebouwd rond 1872-1875. Het ensemble is gebouwd aan beide zijden van de Klaproosstraat, die als spiegelas functioneert. De opdrachtgever was de Gentse bouwkundige Frans Cardon-Note, die waarschijnlijk zelf instond voor het ontwerp van het geheel. Elk huis telt twee traveeën en drie bouwlagen, en is gevat onder een doorlopend half schilddak.