Dreef van opgaande bomen

Beschrijving

De dreef van opgaande bomen langs de weg Ginhoven (ook gekend als de Hofdreef) te Wuustwezel, inclusief een zone van 10 meter aan weerszijden, met uitzondering van bestaande woningen, is beschermd als monument.

Waarden

De dreef van opgaande bomen van Quercus robur, Fagus sylvatica en Tilia cordata, met inbegrip van een zone van 10 meter aan weerszijden, met uitzondering van bestaande woningen, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: : De dreef heeft door zijn omvang een beeldbepalend karakter in het centrum van Wuustwezel en vormt een structurerend element binnen de dorpskern. Vanuit de dreef zijn er zichten op de kerk en dorpskern van Wuustwezel en op de kasteelsite van het Hof van Wuustwezel. De dreef is bovendien nog over zijn gehele lengte onverhard en dit vlakbij het dorpscentrum.

historische waarde

in casu cultuurhistorische waarde: : De dreef maakt deel uit van een historische aanleg van een 18de-eeuwse buitenplaats met typische elementen zoals een riant buitenhuis, een geometrische parkaanleg en een door bomen geflankeerde oprijlaan. De dreef werd pas een halve eeuw na de start van de aanleg gefinaliseerd, in het eerste kwart van de 19de eeuw. De duur van de werken, en mogelijk ook de knik in het tracé, illustreren de moeilijkheden met eigendomsverwerving waarmee kasteelheren bij het uitvoeren van hun plannen vaak geconfronteerd werden. De gefaseerde aanleg wordt nog weerspiegeld in het huidige voorkomen van de dreef, die bestaat uit acht segmenten met eigen specifieke kenmerken.

Ginhoven (Wuustwezel)
De Hofdreef is een circa 1 kilometer lange dreef van zomereik, beuk, winterlinde en Amermikaanse eik. De dreef werd in verschillende fasen aangelegd tussen 1755 en 1823, en verbindt het kasteeldomein ‘het Hof van Wuustwezel’ met de dorpskern van Wuustwezel. De oudste bomen in de dreef dateren mogelijk nog van de vroeg 19de-eeuwse aanleg.