Beschrijving
De dreef van opgaande bomen langs de weg Ginhoven (ook gekend als de Hofdreef) te Wuustwezel, inclusief een zone van 10 meter aan weerszijden, met uitzondering van bestaande woningen, is beschermd als monument.
Waarden
De dreef van opgaande bomen van
Quercus robur,
Fagus sylvatica en
Tilia cordata, met inbegrip van een zone van 10 meter aan weerszijden, met uitzondering van bestaande woningen, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:
artistieke waarde
in casu esthetische waarde: : De dreef heeft door zijn omvang een beeldbepalend karakter in het centrum van Wuustwezel en vormt een structurerend element binnen de dorpskern. Vanuit de dreef zijn er zichten op de kerk en dorpskern van Wuustwezel en op de kasteelsite van het Hof van Wuustwezel. De dreef is bovendien nog over zijn gehele lengte onverhard en dit vlakbij het dorpscentrum. historische waarde
in casu cultuurhistorische waarde: : De dreef maakt deel uit van een historische aanleg van een 18de-eeuwse buitenplaats met typische elementen zoals een riant buitenhuis, een geometrische parkaanleg en een door bomen geflankeerde oprijlaan. De dreef werd pas een halve eeuw na de start van de aanleg gefinaliseerd, in het eerste kwart van de 19de eeuw. De duur van de werken, en mogelijk ook de knik in het tracé, illustreren de moeilijkheden met eigendomsverwerving waarmee kasteelheren bij het uitvoeren van hun plannen vaak geconfronteerd werden. De gefaseerde aanleg wordt nog weerspiegeld in het huidige voorkomen van de dreef, die bestaat uit acht segmenten met eigen specifieke kenmerken.