Kamp bestaande uit weiland omgeven door wallen

Kamp bestaande uit weiland en wal met hakhout

Waarden

Het voormalig kamp bestaande uit een weiland omringd door een wal met knoteiken (Quercus robur L.) en een wal met hakhout is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu cultuurhistorische waarde: De knoteiken en de hakhoutwal zijn structuurbepalende landschapselementen verbonden aan het agrarisch verleden van de streek. Het weiland maakt deel uit van een oud kamp dat al duidelijk te zien is op de Dépôt de la Guerre-kaart uit 1870. Dit voormalige kamp, nu nog langs drie zijden omringd door een met knoteiken beplante wal, is hier nog duidelijk herkenbaar. Langs de Kammestraat is naast de wal ook nog een begeleidende gracht aanwezig.
De wal met knoteiken en de brede hakhoutwal langs de weg ten noordwesten van het weiland zijn bovendien representatieve voorbeelden van het voorkomen van traditionele houtige beplantingen in de streek. In de gemeente Lummen kwamen uitzonderlijk veel knoteiken en houtkanten in hakhoutbeheer voor. Deze bevonden zich vooral rondom kampen, langs wegen en langs de natuurlijke randen in het landschap. Dit is ook hier het geval. Het omwalde perceel bevindt zich immers aan de rand van een deels afgegraven duin. Aan de noordzijde van het weiland is naast de wal met knoteiken een zeer brede houtwal met hakhout aanwezig, gelegen langs een onverharde weg.
Het knotbeheer en het hakhoutbeheer zijn traditionele beheervormen waarbij het geoogste hout gebruikt werd als brandhout en/of geriefhout. Het rijshout van knoteiken werd in Lummen voornamelijk gebruikt voor het maken van mutsaarden voor de broodovens.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: Het weiland in de Kammestraat met de omringende (hout)wal met daarop 31 knoteiken vormt één esthetisch geheel. De dikste heeft een omtrek van 3,5 meter en is daarmee één van de dikste knoteiken in de regio.

Houtwal en knoteikenrij bij kampontginning

Kammestraat (Lummen)
Het weiland maakt deel uit van een voormalig kamp en is langs drie zijden omringd door een wal. De wal met knoteiken en de brede houtwal langs de weg ten noordwesten van het weiland zijn representatieve voorbeelden van het voorkomen van traditionele houtige beplantingen in de streek.

Is de omvattende bescherming van

Geschoren veekeringshaag van meidoorn

Een weiland wordt aan de zuidoostzijde afgeboord met een veekering, dit is een geschoren haag van meidoorn.

Knoteikenrij bij voormalig kamp

Knotbomenrij van zomereik als perceelrandbeplanting aan de straatzijde van een weiland.