Solitaire witte abeel 'Tjenneboom'

Witte abeel 'Tjenneboom'

Waarden

De solitaire witte abeel (Populus alba L.), evenals een cirkelvormige zone er omheen met een straal van 15 meter, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

in casu cultuurhistorische waarde: De Tjenneboom herinnert aan Tjenne de heks, die meer dan drie eeuwen geleden op deze locatie zou verbrand zijn. De locatie is typisch voor een brandstapel of galg, namelijk in de uithoek van een dorp en op het hoogste punt in de omgeving. De boom bevindt zich op de grens van vier voormalige gemeenten, Helshoven, Gotem, Mettekoven en Voort, en kan dus tevens als grensboom beschouwd worden. Tot slot markeert de boom het tracé van de Romeinse Kassei, de historische Romeinse verbinding tussen Bavay en Tongeren. Het is al de derde boom op deze locatie, aangeplant in 1970. De locatie werd ook ingericht als ontmoetingsplaats.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: De solitaire witte abeel is een belangrijke baken in het landschap. Door zijn ligging, op het hoogste punt in een open agrarisch landschap, is hij van uit de ruime omgeving zichtbaar. Bovendien heeft hij een mooie, representatieve groeivorm.

Grensboom 't Jenneboom

Romeinse Kassei (Borgloon)
De Tjenneboom is een solitaire witte abeel die zich op het hoogste punt bevindt langs de Romeinse kassei, op een kruispunt van vier gemeenten: Helshoven, Gotem, Mettekoven en Voort. Dit is een typische locatie voor een galg of brandstapel, die zich in het verleden veelal in de uithoek van een dorp en op de top van een berg bevond. Door zijn ligging is hij van overal zichtbaar en vormt hij dus een baken in het landschap.