Kasteeldomein Van Acker

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 03-07-1981 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Destelbergen
Deelgemeente Destelbergen
Straat Dendermondesteenweg, Kerkham
Locatie Dendermondesteenweg 430, Kerkham (Destelbergen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.02/44013/103.1
  • 4.02/44013/110.1
  • OO002168

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteeldomein Van Acker

Dendermondesteenweg 430, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)

Kasteel in neo-Lodewijk XVI-stijl met monumentale allure, gebouwd in 1913, naar verluidt naar ontwerp van architect Jozef De Bosscher (Heusden). Bijbehorend park van 5 hectare tegenover de westgevel van de parochiekerk.

Is de omvattende bescherming van

Dorpswoning

Kerkham 2-4, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)

Tegen de omheiningsmuur van "Kasteel Van Acker" aangebouwd dorpshuis uit midden 19de eeuw; anderhalve bouwlaag met zadeldak. Gewitte bakstenen zijpuntgevel (rechts) met drie getoogde vensters voorzien van luiken en een gepikte, gecementeerde plint.

Beschrijving

Het domein Van Acker langs de Dendermondsesteenweg te Destelbergen is beschermd als dorpsgezicht. Deze bescherming omvat het kasteel, het park, de huisjes aan de Kerkham en de omheiningsmuur .

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:

architectuurhistorische waarde van het kasteel: als voorbeeld van neoclassicistisch geïnspireerde eclectische architectuur uit de laatste jaren van het eerste kwart van de 20ste eeuw met vrij imposant volume.

esthetische waarde van de huisjes aan de Kerkham: omwille van hun gabariet, hun details, waaronder blauw en rood geschilderde ramen en blinden en omwille van hun belang als perspectiefsluiter vanuit de Kerkstraat.

esthetische en landschappelijke waarde van het park: met waardevolle bomen, waterpartij en serres.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000652, Domein Van Acker (H. Van den Bossche, 1981).

Waarden

Het domein Van Acker, bestaande uit het kasteel, het park en huisjes aan de Kerkham, alsmede de omheiningsmuur, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.