Ziekenhuis Toevlucht van Maria: kapel

Kapel van de Refuge

Beschrijving

De neogotische kapel met kapittelzaal en sacristie van het ziekenhuis Refuge of Toevlucht van Maria is beschermd als monument.

Waarden

De kapel van de Refuge of Toevlucht van Maria is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als neogotische kapel, kapittelzaal en sacristie van het klooster, voormalig ziekenhuis, ‘Toevlucht van Maria’, ook zogenaamd ‘Refuge’, van 1872- 75 naar ontwerp van broeder Marès- Joseph, medestichter en eerste directeur van de Sint-Lucasscholen; als architectuurhistorisch belangrijk voorbeeld van de Sint-Lucasneogotiek in Gent, hier vertegenwoordigd door zijn belangrijkste figuren, broeder Marès-Joseph, Arthur Verhaegen en Mathias Zens, allen leerlingen van J. Bethune.

artistieke waarde

als typisch voorbeeld van een ‘Gesamt’-kunstwerk in de geest van Bethunes Sint-Lucasneogotiek, waarin alle elementen harmonisch in functie tot elkaar staan, met achter latere egale beschildering nog aanwezige oorspronkelijke polychromie, glasramen uit het atelier van architect Arthur Verhaegen en het nagenoeg intact ensemble van neogotisch beeldhouwwerk en meubilair van Mathias Zens met hoogaltaar, koorqestoelte, dokstaal met orgel en biechtstoelen in de kapel, altaar en zitbanken in de kapittelzaal en kasten en lavabo in de sacristie, in een vaktechnisch hoogstaande kunstzinnige stijl.

Ziekenhuis Toevlucht van Maria

Coupure 267-271, 275 (Gent)
Het ziekenhuis Refuge of Toevlucht van Maria werd gesticht in 1874 door de cistercieënzerinnen van de Bijloke. De ziekenhuiskapel werd in 1875 ontworpen in neogotische stijl door broeder Marès-Joseph, de glasramen werden gerealiseerd in het atelier van Arthur Verhaegen en het volledige meubilair is van de hand van Mathias Zens. Sober bakstenen gebouw in neogotische stijl, refererend aan de 13de-eeuwse vroeggotiek, van vier traveeën met lager koor van twee traveeën onder steile leien zadeldaken tussen zijaandaken, zeshoekig houten dakruiter onder hoge naaldspits en houten dakkapelletjes. Ten oosten werd een kapittelzaal van drie traveeën onder parallel zadeldak aangebouwd en een sacristie met tuitgevel onder haaks, achteraan afgewolfd dak. Aan de Coupure gebouwen in baksteenarchitectuur met eclectische inslag, boven de deur gedateerd 1894, gedeelte links ervan op cartouches op borstwering gedateerd 1908. Hoofdingang geaccentueerd door tuitgevel en gevelnis met Mariabeeld.