Westerbegraafplaats: oudste deel

Westerbegraafplaats met oorlogsmonumenten

Beschrijving

Het oudste deel van de Westerbegraafplaats met toegangsdreef, hoofdgebouw, ommuring en graven is beschermd als monument.

Waarden

De Westerbegraafplaats met inbegrip van de toegangsdreef, het hoofdgebouw, de ommuring en de graven is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als begraafplaats van vooraanstaande personen, bekende namen uit de politieke wereld, voorname figuren uit de Vlaamse cultuurgeschiedenis, wetenschapslui en kunstenaars;
als landschappelijk waardevol beeld van de begraafplaats door de bijzondere ruimtelijke opbouw gevormd door een parkaanleg in landschapsstijl binnen een rechthoekige ommuring, één van de twee bewaarde begraafplaatsen in België volgens dergelijk concept en tevens het oudste voorbeeld;

artistieke waarde

als voorbeeld van een landschapsbegraafplaats aangelegd in 1869-1872 en opmerkelijk door het rijke en diverse aanbod van funeraire monumenten naar ontwerp van befaamde beeldhouwers en architecten en vakkundig uitgevoerd door steenkappers en bronsgieters, en verfraaid met symbolen zowel ontleend aan de vrijzinnige als aan de christelijke funeraire cultuur.

Westerbegraafplaats

Palinghuizen 143 (Gent)
De Westerbegraafplaats werd in 1873 in gebruik genomen als seculiere begraafplaats voor voornamelijk vooraanstaande burgers. De toegangsgebouwen en de afsluitingsmuur werden tussen 1867 en 1882 opgericht naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Adolphe Pauli. Het park werd aangelegd door Louis Van Houtte en Ambrosius Verschaffelt. Dit type van begraafplaats met een ‘tuin der doden’ in landschapsstijl komt in ons land nog zeer zelden voor.