Beschermd monument

Westerbegraafplaats: oorlogsmonumenten

Beschermd monument van tot heden

ID
9766
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9766

Besluiten

Westerbegraafplaats met oorlogsmonumenten
definitieve beschermingsbesluiten: 13-07-1996  ID: 3076

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het grafmonument voor de bemanning van de Duitse zeppelin en het oorlogsmonument voor de geallieerden.Waarden

Twee oorlogsmonumenten op de Westerbegraafplaats zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als monumentale oorlogsmonumenten, enerzijds ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog van beeldhouwer Carl De Cock opgetrokken uit Euvillesteen in art decostijl en onthuld in 1924, ingeplant in het perspectief van het landschapspark en de toegang en ten tweede, in dezelfde as, het arduinen oorlogsmonument ter nagedachtenis van de Duitse slachtoffers omgekomen bij het neerschieten van de zeppelin LZ 37 op 7 juni 1915 door de Engelse piloot Warnefort is een ontwerp van Prof. Kreis;

artistieke waarde

als monumentale oorlogsmonumenten met markante sculpturale en architecturale kwaliteiten, respectievelijk ontworpen door een bekende beeldhouwer Carl De Cock en een Duitse professor Kreis.

Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Grafmonument bemanning Duitse zeppelin

Palinghuizen zonder nummer (Gent)
Ter ere van de Duitse bemanning van zeppelin LZ-37, gebombardeerd boven Sint-Amandsberg door de Brit Reginald Warneford op 07-06-1915 werd door de familie van de omgekomen luitenant Kurt Ackermann dit monument opgericht.


Oorlogsmonument Geallieerden

Palinghuizen zonder nummer (Gent)
Dit monument bevindt zich op een rond punt op de grens van het oude en het nieuwe gedeelte van de Westerbegraafplaats. Het betreft een architecturale compositie in witte Euvillesteen, ter ere van de geallieerden uit de Eerste Wereldoorlog. De constructie is sterk symmetrisch opgebouwd : de voor- en achterzijde zijn quasi identiek, evenals de zijkanten.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Westerbegraafplaats

Palinghuizen 143, zonder nummer (Gent)
De Westerbegraafplaats werd in 1873 in gebruik genomen als seculiere begraafplaats voor voornamelijk vooraanstaande burgers. De toegangsgebouwen en de afsluitingsmuur werden tussen 1867 en 1882 opgericht naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Adolphe Pauli. Het park werd aangelegd door Louis Van Houtte en Ambrosius Verschaffelt. Dit type van begraafplaats met een ‘tuin der doden’ in landschapsstijl komt in ons land nog zeer zelden voor.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.