Erfgoedlandschap

Bouvelobos, Hemsrode en Steilrand van Moregem

Erfgoedlandschap van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van erfgoedlandschappen vind je op onze website.

Beschrijving

Het erfgoedlandschap 'Bouvelobos, Hemsrode en Steilrand van Moregem' werd aangeduid op basis van de vastgestelde ankerplaats 'Bouvelobos en Hemsrode' bij gewestelijk RUP 'Bouvelobos, Hemsrode en Steilrand van Moregem'.

Is de aanduiding van

Bouvelobos en Hemsrode

Anzegem, Gijzelbrechtegem (Anzegem), Elsegem, Petegem-aan-de-Schelde, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat enerzijds de versnipperde boskern van het vroegere Bouvelobos gelegen op de heuvelkam van het Schelde-Leie-inteerfluvium met omgevend open akkerareaal, versneden door smalle beekvalleien en anderzijds de domeingoederen rond het Kasteel van Hemsrode. Rond de historische hoeves Ten Bulke en Hof te Bouvelo bevinden zich oude, middeleeuwse ontginningskernen. Daarnaast zijn in het gebied ook Steentijd-nederzettingen bekend. Het open en nagenoeg onbebouwd karakter, plaatselijk afgewisseld met traditioneel beheerde bossen met bronactiviteit, het waterrijke kasteeldomein van Hemsrode doorsneden door dreven, de uitgesproken hoogteligging (topzones) op de waterscheidingskam en de weidse vergezichten op zowel de Schelde- als de Leievallei vormen voorname landschapskenmerken.

Is de omvattende aanduiding van

Arbeiderswoning

Holdestraat 8 (Anzegem)
Dwars op de straat ingeplant 19de-eeuws arbeidershuisje. Volume reeds aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1847). Witgekalkte verankerde baksteenbouw onder zadeldak. Rechthoekige muuropeningen onder I-balk; vernieuwd schrijnwerk.

Boerenwoning

Voskensstraat 15 (Wortegem-Petegem)
Boerenwoning uit de tweede helft van de 19de eeuw gelegen middenin weiden. Ten oosten, voorheen gewit bakhuis van het tweedelig type onder zadeldak en ten westen, vroeger dienstgebouwtje onder verspringend zadeldak.

Boerenwoning

Bosstraat 4 (Wortegem-Petegem)
Vroegere herberg van jaren 1845-1850. Naar het zuiden georiënteerd bakstenen boerenhuisje van vijf traveeën onder steil zadeldak; mogelijk vroeger met strobedekking.

Boerenwoning

Gotstraat 4 (Wortegem-Petegem)
Laag boerenhuisje uit het eerste kwart van de 19de eeuw aan zijweg van de straat. IJzeren hek aan dito pijlers.

Hoeve De Barze

Ouden Heirweg 4 (Anzegem)
Historisch waardevolle hoeve zogenaamd De Barze, deel uitmakend van de kasteelsite Hemsrode, volgens de eigenares daterend van circa 1642. Losstaande al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken opgesteld rond een erf. Ten oosten het woonhuis, aan beide zijden gemarkeerd door gewitte bakstenen pijler met heiligennis (pijler ten noorden) en bolornament. Ten noorden het wagenhuis en ten westen de stalvleugel met 19de-eeuwse kapconstructie, en met in 1880 gebouwde, aansluitend schuur.

Hoeve Goed ten Bulcke

Petegemstraat 3 (Anzegem)
Hoeve, ingeplant op een sterk hellend terrein, met 18de-eeuwse kern bestaande uit al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met semigesloten opstelling gegroepeerd rond een deels gekasseid erf. Aangrenzend schuurtje en stalletje.

Hoeve in L-vorm

Ouden Heirweg 6 (Anzegem)
Dieper in gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht, met behouden configuratie aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Vermoedelijk site met 18de-eeuwse kern, zie aanduiding volume op die plaats op de Ferrariskaart (1770-1778). Volumes van gewitte baksteen onder pannen zadeldaken. Woonhuis met licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk.

Hoeve Van de Populiere

Groenstraat 67 (Wortegem-Petegem)
Vroegere heerlijke hoeve met losse bestanddelen van circa 1850, mogelijk met oudere kern, eind 19de eeuw aangepast en met dienstgebouwen uitgebreid. Twee vierkante gewitte bakstenen hekpijlers met piramidale bekroning, linker vernieuwd.

Kasteel Hemsrode

Hemsrode 3, Ouden Heirweg 4 (Anzegem)
Volledig omwalde en deels ommuurde site, bestaande uit kasteel (voormalig koetshuis), en bijgebouwen (voormalig personeelsverblijf) en buiten de omwalling gelegen hoeve. Brede grachten met vaste bruggen. Barokke parkaanleg met geometrische drevenstructuur. Sluis- of schuifconstructies, waaronder een ruïneuze tempel. Eerst gekende eigenaar is Joos van Hemsrode, vermeld in 1283 of 1284. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het kasteel bezet door Duitse soldaten.

Loopgraven Bouvelobos

Bosstraat (Wortegem-Petegem)
Het reliëfrijke Bouvelobos herbergt de sporen van loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog (2,7 km). Tijdens het slotoffensief braken in deze regio nogal wat gevechten in en rond de Scheldevallei uit.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Rochusparochie met tuin

Gotstraat 2 (Wortegem-Petegem)
Pastorie met aansluitende, deels ommuurde tuin van eind 19de eeuw op plaats van pastorie van circa 1840.