Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Grote Markt en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 03-05-2018 ID: 14625
Eikelstraat, Felix Timmermansplein, Florent Van Cauwenberghstraat, Grote Markt, Koning-Albertstraat, Rechtestraat, Vismarkt (Lier)
Na de verheffing van Lier tot stad in 1212, ontstond een nieuwe omwalling. De huidige Grote Markt vormde hierin een belangrijke kern waarop de hoofdstraten, die in verbinding stonden met de stadspoorten, samenkwamen.
Grote Markt 2 (Lier)
Na de eerste wereldoorlog als apotheek heropgebouwd pand in neorococo, waarvoor bouwaanvraag van 1917 naar ontwerp van F. Flerackers en met financiële steun van het hulpcomité Oeuvre Suisse en Belgique.
Grote Markt 3 (Lier)
Bankgebouw in neorococo naar plannen van Alphonse Stevens uit 1921.
Grote Markt 57 (Lier)
Oorspronkelijk bestond dit traditionele complex uit twee verschillende gebouwen. In 1931-1937 werd het grondig gerestaureerd naar ontwerp van Van Peborgh.
Felix Timmermansplein (Lier)
Oorspronkelijk gelegen aan de Vismarkt als overkluizing van de Brouwersvliet, afgebroken in 1958 en in 1963 met gewijzigd volume en vernieuwing van materiaal heropgebouwd op de huidige plaats.
Grote Markt 13 (Lier)
Eertijds inrijpoort van De Swaen. Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak naar plannen van F. Flerackers uit 1921.
Grote Markt 44 (Lier)
Ontworpen als burgerwoning waarvoor bouwaanvraag van 1913 naar ontwerp van E. Careels.
Grote Markt 36 (Lier)
Deze stadswoning werd in 1709 herbouwd in late barokstijl, met ingrijpende veranderingen in 1764-1765. Ze heeft een halsgevel met in- en uitgezwenkte top en natuurstenen parement.
Grote Markt 7 (Lier)
Art-decogetint woonhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak, waarvoor in 1922 een bouwaanvraag werd ingediend naar ontwerp van Joseph Evrard.
Grote Markt 1 (Lier)
Interbellum neobarok woonhuis waarvoor in 1920 een bouwaanvraag werd ingediend naar ontwerp van J. Van Peborgh.
Grote Markt 64 (Lier)
Na de vernieling van het bestaande huis in 1914 werd in 1917 een burgerhuis gebouwd met een topgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van M. Flerackers.
Grote Markt 22 (Lier)
Verwoest in 1914 en reeds heropgebouwd in 1915 naar het oorspronkelijke uitzicht met een gevel in neo-Lodewijk XVI-stijl, naar plannen van Jules Taeymans.
Grote Markt 38 (Lier)
In 1908 afgebroken en door de drukkersfamilie Van In - Mertens heropgebouwd in neogotische stijl naar ontwerp van Ph. Van Boxmeer.
Grote Markt 75 (Lier)
Na de vernieling van het bestaande winkelhuis in 1914 werd het in 1922 heropgebouwd in neo-Vlaamserenaissance-stijl.
Grote Markt 43 (Lier)
Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgesnuit leien zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw met 19de-eeuwse toevoegingen.
Grote Markt 41-42 (Lier)
Rococo breedhuis uit de vroege 18de eeuw met arduinen lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.
Grote Markt 13 (Lier)
Geboortehuis van de Lierse kunstschilder Raymond de la Haye, na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd in neobarok naar plannen van Léon Wellens van 1922.
Grote Markt 55 (Lier)
Hier bevond zich destijds het huis Het Live Vrouwken. Deze woning werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien heropgebouwd in neotraditionele stijl.
Felix Timmermansplein 3, 6 (Lier)
Drie woningen die werden gebouwd in 1910 met een art-nouveaugetinte vormgeving.
Grote Markt 27-28 (Lier)
Na de vernieling van het bestaande huis in 1914 werd het huis De Valk in 1923 heropgebouwd in neotraditionele stijl naar plannen van architect J. Van Peborgh.
Vismarkt 11 (Lier)
Opgetrokken in 1393 en gebruikt als stadsgevangenis tot midden 16de eeuw. Later verhuurd als opslagplaats aan het bakkersambacht, vandaar Bakkerstoren.
Grote Markt 37 (Lier)
Voormalige gildekamer van de Voet- of Kruisbooggilde. Van oudsher ingericht als herberg en gasthof met een afzonderlijke kamer voor de gilde.
Eikelstraat 2, Grote Markt 20 (Lier)
In 1717 aangekocht door de brouwersgilde en verbouwd tot topgevel met classicerende barokkenmerken. Vrijwel volledig vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de jaren dertig heropgebouwd.
Grote Markt 56 (Lier)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, volledig verbouwd in 1930-1931.
Grote Markt 21 (Lier)
De herberg die op dit perceel stond, werd vernield in 1914 en tijdens de jaren dertig heropgebouwd, min of meer naar het oorspronkelijke uitzicht met een neorococo-klokgevel.
Grote Markt 11 (Lier)
Neorococo huis naar plannen van architect Léon Wellens uit 1922.
Grote Markt 8-9 (Lier)
Twee hebergen met 19de-eeuwse lijstgevels die na 1986 werden afgebroken en vervangen door een postmodern getint appartementsgebouw met winkelpui.
Felix Timmermansplein 1-2 (Lier)
Neo-Franserenaissance hoekpand van twee tot drie bouwlagen onder een gecombineerde bedaking, naar een ontwerp van Edward Careels uit 1920.
Rechtestraat (Lier)
Historisch belangrijk als verbinding tussen het kerkelijke domein van Sint-Gummarus en de stedelijke administratie; meerdere malen heropgebouwd.
Vismarkt 19 (Lier)
Dit perceel vormde ooit, samen met nummer 17, het huis De dry Haringen. Na de vernieling van de bestaande woning in 1914 werd in 1921 een eclectisch huis heropgebouwd naar plannen van architect Aug. Ceulemans.
Vismarkt 23 (Lier)
Het huis Den Salm was vóór de vernieling in 1914 een witbepleisterde herberg met stallingen. In 1923 werd het heropgebouwd naar plannen van architect J. B. Van Bouchout met behoud van volume en ordonnantie.
Florent Van Cauwenberghstraat 1-5 (Lier)
Vroeg 20ste-eeuwse en tijdens het interbellum heropgebouwde neogotische reconstructie van een laat 14de-eeuws gebouw.
Grote Markt 59 (Lier)
Circa 1856 kruidenierszaak, uitgegroeid tot koffiebranderij. Uitgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in 1923 naar ontwerp van Eugeen Van Ouytsel.
Grote Markt 52 (Lier)
Dit perceel vormde vroeger samen met nummer 51 De Coninck van Spagnien. Tijdens het vierde kwart van de 19de eeuw werd een neoclassicistische stadswoning opgetrokken.
Grote Markt 53 (Lier)
Hier bevond zich destijds het huis Sint-Hubertus, het eerste gildehuis van de bakkers. In het vierde kwart van de 19de eeuw werd een neoclassicistische woning opgetrokken.
Grote Markt 51 (Lier)
Hoekhuis met neoclassicistische lijstgevel dat grotendeels gespaard bleef tijdens de Eerste Wereldoorlog. Midden 20ste eeuw kreeg de woning een winkelpui.
Grote Markt 63 (Lier)
Na de vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd het winkelhuis begin jaren twintig heropgebouwd met een vrij getrouwe reconstructie van de voorgevel naar plannen van architect Aug. Ceulemans.
Grote Markt 54B, Koning-Albertstraat 2 (Lier)
Het Schildecken, De Clocke en een deel van Live Vrouwken, na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd circa 1924 in neorococo, mogelijk naar plannen van F. Flerackers en/of Edward Careels.
Eikelstraat 3, Grote Markt 19 (Lier)
Deze woning werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield maar pas na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwd met een voetgangersgalerij.
Grote Markt 50 (Lier)
Neotraditioneel hoekpand, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog als tabakswinkel naar plannen van Gustaaf Careels uit 1922.
Grote Markt 30-31 (Lier)
Twee huizen die vernield werden tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien heropgebouwd in een vereenvoudigde neotraditionele stijl, naar plannen van Cornelius Sol.
Vismarkt 5-9 (Lier)
Na de vernieling van de bestaande gebouwen op Vismarkt 5-7 in 1914, werden in 1925 twee neotraditionele winkelhuizen gebouwd.
Grote Markt 59 (Lier)
Oorspronkelijk toegangspoort tot het Sint-Jacobsgasthuis, gesticht circa 1340. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd deze poort vernield maar nadien heropgebouwd, grotendeels volgens oorspronkelijk uitzicht.
Grote Markt 60 (Lier)
Oost-west georiënteerde kapel op rechthoekige plattegrond, onder leien zadeldak, voorzien van dakruiter met opengewerkte klokkentoren onder leien spits.
Grote Markt 58 (Lier)
Symmetrisch opgebouwd, rechthoekig complex in classicerende rococostijl met lijstgevel van negen traveeën aan de voorzijde en twee bouwlagen onder schilddak, opgetrokken uit Balegemse steen en blauwe hardsteen uit Doornik.
Grote Markt 4 (Lier)
Neotraditioneel huis met vereenvoudigde klokgevel waarvoor in 1923 een bouwaanvraag werd ingediend naar ontwerp van Edward Careels.
Vismarkt 3 (Lier)
Na vernieling van het bestaande huis in 1914 werd in 1926 een neotraditioneel huis gebouwd naar ontwerp van Eugeen Van Ouytsel.
Vismarkt 15 (Lier)
Na de vernieling van de bestaande woning in 1914 werd nog tijdens de oorlog een neotraditionele stadswoning heropgebouwd met tussenkomst van de Duitse bezetter.
Vismarkt 17 (Lier)
Na de vernieling van de bestaande woning in 1914 werd in 1922 een neotraditionele stadswoning gebouwd naar ontwerp van Aug. Ceulemans.
Grote Markt 39 (Lier)
Interbellum modernistisch getint breedhuis van vier traveeën en drieënhalve bouwlagen onder een zadeldak met drie driehoekige dakkapellen.
Grote Markt (Lier)
De Verloren Kost is een waterpoel die in 1419 overwelfd werd, en die zich bevindt tussen de vleeshal en het stadhuis, ondergronds.
Grote Markt 54 (Lier)
Voormalig Vleeshuis, in 1920 in zijn oorspronkelijke stijl naar ontwerp van Gustaaf Careels heropgebouwd als vredegerecht.
Grote Markt 76, Vismarkt 1 (Lier)
Na de vernieling van het bestaande winkelhuis in 1914 werd in 1922 een eclectisch winkelhuis heropgebouwd naar plannen van L. Sterckx.
Grote Markt 70 (Lier)
Na vernieling van het bestaande huis in 1914 werd in 1920 een winkelhuis gebouw met een topgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar ontwerp van J.B. Van Bouchout.
Grote Markt 49 (Lier)
Na de vernieling van de bestaande neoclassicistische woning in 1914 werd in 1921 een neo-Vlaamserenaissance burgerhuis met winkel heropgebouwd naar ontwerp van F. Flerackers.
Grote Markt 62 (Lier)
Het huis De drij Limoenen werd in 1914 vernield maar begin jaren twintig heropgebouwd met een neobarokke gevel naar plannen van Alfons Alpaerts.
Grote Markt 74 (Lier)
Na de vernieling van het bestaande huis in 1914 werd een neobarok winkelhuis heropgebouwd in 1920-1921, naar ontwerp van M. Flerackers.
Grote Markt 48 (Lier)
Na de vernieling in 1914 werd dit burgerhuis heropgebouwd naar ontwerp van J.B. Van Bouchout. Een bouwaanvraag werd reeds ingediend in 1916 en opnieuw ingediend in 1921.
Grote Markt 18 (Lier)
Eclectisch burgerhuis van 1920, naar ontwerp van J.B. Van Bouchout met een bak- en natuurstenen halsgevel.
Grote Markt 61 (Lier)
Eertijds winkelhuis, na de wederopbouw met zelfde functie. Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, waarvoor bouwaanvraag van 1920 naar ontwerp van J.B. Van Bouchout.
Grote Markt 71 (Lier)
Na vernieling van het bestaande huis in 1914 werd in 1922 een winkelhuis in eclectische stijl heropgebouwd naar ontwerp van F. Flerackers.
Grote Markt 33 (Lier)
Woon- en sterfhuis van de Lierse historicus en letterkundige Anton Bergmann. Na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog werd in 1922 een neobarokke stadswoning heropgebouwd.
Grote Markt 73 (Lier)
Na de vernieling van het bestaande huis in 1914 werd tijdens het interbellum een nieuw huis gebouwd met een eclectische bak- en natuurstenen puntgevel.
Grote Markt 65 (Lier)
Vernield in 1914 en heropgebouwd als winkelhuis in 1922 met eclectische en neorenaissance-kenmerken, waarvoor bouwaanvraag naar ontwerp van A. Ceulemans.
Grote Markt 72 (Lier)
Na de vernieling van het bestaande huis in 1914 werd in 1921 een eclectisch winkelhuis gebouwd naar ontwerp van Louis Fabri.
Grote Markt 47 (Lier)
Na de vernieling van de bestaande woning tijdens de Eerste Wereldoorlog werd in 1920 een neobarok burgerhuis met winkel opgetrokken naar ontwerp van Edward Careels.
Grote Markt 29 (Lier)
Nadat de bestaande neoclassicistische woning vernield werd, bouwde men in 1921 een neorococo winkelhuis naar ontwerp van F. Flerackers uit 1916.
Grote Markt 5 (Lier)
Neorococo stadswoning, oorspronkelijk met winkelpui, met een klokgevel, waarvoor in 1920 een bouwaanvraag werd ingediend naar ontwerp van J. Van Peborgh.
Grote Markt 6 (Lier)
Eclectisch winkelhuis met bak- en witstenen klokgevel, na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd op basis van herwerkte plannen van architect J.B. Van Bouchout uit 1919.
Grote Markt 46 (Lier)
Na de vernieling van de bestaande woning tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd in 1922 een nieuwe stadswoning opgetrokken naar ontwerp van Léon Wellens.
Felix Timmermansplein 5 (Lier)
Deze woning met winkelpui werd gebouwd begin 20ste eeuw.
Grote Markt 32 (Lier)
Na de vernieling van de bestaande neoclassicistische woning werd in 1922 een neobarokke stadswoning gebouwd naar plannen van Léon Wellens.
Grote Markt 16-17 (Lier)
De twee huizen op deze percelen werden vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd naar plannen van Joseph Evrard uit 1920 en Alfons Alpaerts uit 1921.
Grote Markt 67-68 (Lier)
Na vernieling van de bestaande bebouwing in 1914 werd in 1924 een art-decogetint complex gebouwd bestaande uit twee winkelhuizen naar ontwerp van Gustave Brion.
Eikelstraat, Felix Timmermansplein, Florent Van Cauwenberghstraat, Grote Markt, Koning-Albertstraat, Rechtestraat, Vismarkt (Lier)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Grote Markt en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/97677 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.