Verbindingsarm tussen Schelde en Oude Schelde

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 14-03-2019  ID: 14618

Beschrijving

De oudst bewaarde mechanische sluis van België van 1589-1592, verbond de Oude Schelde met de Schelde en werd aangelegd om de Oude Schelde toegankelijk te maken voor de scheepvaart vanuit de Schelde.

industrieel-archeologische waarde

architecturale waarde

ruimtelijk-structurerende waarde

Sas (Bornem)

Boerenwoning

Sas 2 (Bornem)
Gerenoveerde en alleenstaande landelijke woning, van circa 1867.

Herberg Sashuis

Sas 1 (Bornem)
Sashuis, herberg en tot restaurant aangepast bijgebouw rechts, in kern naar verluidt opklimmend tot de 17de eeuw.

Hoogstamboomgaard

Rijksweg zn (Bornem)
Waar de Oude Schelde binnenkomt aan het Sas, ligt vlakbij de Rijksweg op de oever van de rivier een relict van een hoogstamboomgaard. De boomgaard telt vooral perelaars. Door de aanleg van een nieuwe oprit aan de Rijksweg ging een deel van de boomgaard verloren.

Italiaanse populier als bakenboom

Sas zn (Bornem)
Ter hoogte van het Sas op de Oude Schelde staat tegen de Scheldedijk een Italiaanse populier. Deze hoog opgaande boom markeert het sas en vervulde zo een bakenfunctie voor de schippers op de Schelde.

Sas van Bornem

Sas zonder nummer (Bornem)
De in ons land oudst bewaarde mechanische sluis van 1589-1592, met drievoudige functie: het versluizen van schepen, de waterscheiding en de afwatering.