Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Bosseveerhoeve: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Bosseveerhoeve en omgeving

Beschrijving

De omgeving van de Bosseveerhoeve langs de Molenweidestraat te Heusden is beschermd als dorpsgezicht. In hetzelfde besluit werd de hoeve beschermd als monument. De hoeve zelf maakt geen deel uit van het dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: als voor de cultuurhistorie belangrijk voorbeeld van een laatmiddeleeuwse voormalige kloostersite aan de Schelde, zijnde van de cisterciƫnzerinnenabdij Nieuwen-Bosch uit de 13de-14de eeuw waarvan reeds resten werden blootgelegd; als cultuurlandschappelijk voorbeeld van een grote omwalde abdijhoeve waarvan ook de dreven en omgevende landerijen bewaard bleven.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000827, Bosseveerhoeve met omgeving (VAN DEN BOSSCHE H., 1991).

Waarden

De omgeving van de Bosseveerhoeve met weiland en landerijen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

in casu beeldbepalende waarde:

Is gerelateerd aan