Zurenborg

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen

Beschrijving

Wijk ten zuidoosten van Antwerpen, aanvankelijk grotendeels gelegen in de 19de-eeuwse stadsuitbreiding met slechts enkele straten op grondgebied Berchem; ten noorden begrensd door de Plantin en Moretuslei, ten oosten en ten zuiden door de Singel, ten westen door de spoorbaan Antwerpen-Mechelen.

Zurenborg: deel Berchem

Cogels-Osylei, Generaal Capiaumontstraat, Generaal Van Merlenstraat, Guldenvliesstraat, Leemputstraat, Pretoriastraat, Transvaalstraat, Uitbreidingstraat, Velodroomstraat, Waterloostraat (Antwerpen)
Het zuidelijke deel van de wijk Zurenborg op het grondgebied van het district Berchem omvat een homogeen ensemble woningen, voornamelijk uit het begin van de 20ste eeuw. Dit bouwkundig erfgoed geeft een overzicht van de stedelijke, burgerlijke architectuur van het einde van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw, en getuigt van een hoge architecturale kwaliteit.

Is de omvattende vaststelling van

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Tramplein 4 (Antwerpen)
Deze woning in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd rond 1901 toegevoegd aan het ensemble dat Edm. Van Waeterschoodt twee jaar eerder ontwierp op de hoek van het Tramplein en de Transvaalstraat.