Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kapel der Miraculeuze kruisen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kruiskapel met omgeving, ommegangskappelletjes en driehoekig dorpsplein

Beschrijving

De Kapel der Miraculeuze kruisen of de Kruiskapel langs de Kruiskapeldreef te Eksaarde is met haar omgeving beschermd als dorpsgezicht. De omgeving wordt gevormd door de dreef die van de kapel naar de Ramstraat loopt, met inbegrip van de kruiswegkapellen, het statiekruis en de Kruisput. In hetzelfde besluit werd de kapel ook beschermd als monument.

Waarden

De kapel en haar onmiddellijke omgeving, meer bepaald de dreef leidend naar de Ramstraat met de ommegangskapellen, het statiekruis en de zogenaamde “Kruisput” is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

als bedevaartkapel ingeplant in een landelijke omgeving waarin de rode beukendreef met de laatste statiekapelletjes van de ommegang een beeldbepalend aspect van de site vormt.

Kapel der Miraculeuze kruisen en kruiswegkapellen

Eksaarde-dorp , Kruiskapeldreef , Oosteindeken , Ramstraat (Lokeren)
Bedevaartkapel, in 1626 gebouwd op de plaats waar in 1317 twee kruisen gevonden werden waaraan bovenmenselijke krachten toegeschreven worden. Op de ongeveer 2 kilometer lange weg van de kerk tot aan de kapel zijn veertien kruiswegkapelletjes geplaatst, in zandsteenbouw op arduinen sokkel en daterend van 1877.