Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost ter Warande en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost met omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost ter Warande met omgeving bestaande uit tien opgaande linden rond de kapel en weilanden.

Waarden

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost ter Warande met omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, volkskundige waarde, wetenschappelijke waarde

Als een merkwaardig, zichtbaar gebleven voorbeeld van twee aan elkaar sluitende geomorfologische eenheden: het zandruggencomplex Malgegem-Stekene en de Moervaartdepressie; als bedevaartkapel gesticht in de 16de eeuw en wederopgebouwd in neobarokstijl in 1863, omgeven door linden en weilanden.

in casu documentaire waarde

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost ter Warande

Winkelwarande (Gent)
Bedevaartkapel, omringd door linden en volgens overlevering gesticht in de 16de eeuw ingevolge een belofte door een Spaans officier. Vergroot heropgebouwd in 1863 in neobarokstijl en volgens kadastergegevens vergroot in 1887. Eenbeukige kapel van drie traveeën onder zadeldak en driezijdige koorsluiting met houten dakruiter.

Is de omvattende bescherming van

Met lindebomen omsloten kapelhof bij bedevaartskapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Een lijnaanplanting van tien, inmiddels gekandelaarde, lindes bevind zich rond de bedevaartskapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost. De lindebomen zijn hier aangebracht om bij zonnige dagen de bedevaarders te voorzien van een lommerrijke beeweg rond de kapel.