Kardinaal Mercierplein

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen

Beschrijving

Rechthoekig plein op de rechtlijnige verbindingsas van de middeleeuwse stad met het station ter hoogte van de kruising met de vesten en aangelegd in 1836-37.

Arsenaalstraat 2, Colomastraat 2, Coxiestraat 1, Graaf van Egmontstraat 22, Hendrik Speecqvest 7, Kardinaal Mercierplein 1, 4-8, Lange Nieuwstraat 1, Schuttersvest 75, 94 (Mechelen)

Is de omvattende vaststelling van

Oostelijk hoekgebouw

Kardinaal Mercierplein 1 (Mechelen)
Twee symmetrische hoekgebouwen van respectievelijk vijf en drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak met balustradebekroning.

Oostelijke pleinwand

Hendrik Speecqvest (Mechelen)
Symmetrische pleinwand tussen de Hendrik Speecqvest en de Faid'herbestraat.

Twee neoclassicistische herenhuizen

Arsenaalstraat 2, Colomastraat 2, Coxiestraat 1, Schuttersvest 94 (Mechelen)
Twee gelijke, tegenover elkaar gelegen herenhuizen ingeplant op de hoeken van de twee schuine straten naast de Hendrik Consciencestraat. Sluiten aan bij het ensemble van het Kardinaal Mercierplein.

Westelijk hoekgebouw

Graaf van Egmontstraat 22 (Mechelen)
Samen met Kardinaal Mercierplein nummer 1: twee symmetrische hoekgebouwen van respectievelijk vijf en drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak met balustradebekroning.

Westelijke pleinwand

Kardinaal Mercierplein 4-8, Lange Nieuwstraat 1, Schuttersvest 75 (Mechelen)
Samenstelling van vijf woningen van drie traveeën tot één monumentaal geheel van drie bouwlagen onder aaneengesloten zadeldaken.