Vlasspinnerij La Liève: stapelloods

Katoenspinnerij Galveston

De bescherming omvat de stapelloods van de voormalige vlasspinnerij Société Linière La Liève.

Waarden

De stapelloods eertijds behorende tot de vlasspinnerij Société Linière La Liève is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als een goed bewaard en aanvullend typevoorbeeld van een water- en traptoren horende bij een zogenaamde Filature à étages uit de periode circa 1910 waarbij dit belangrijke onderdeel, in vergelijking met andere voorbeelden, een eigen architecturale vormgeving meekreeg die karakteristiek is voor de periode van constructie. De ontwerper was architect E. De Weerdt die de plannen van verschillende bedrijfsgebouwen in het Gentse heeft getekend en aldus evenals door zijn ontwerpen van art-nouveauwoningen, ook op het vlak van de fabrieksarchitectuur enige bekendheid verwierf.
De water- en traptoren is tevens een materiële getuige met een symbolische en visuele bakenwaarde als driedimensionaal teken dat ook na de verdwijning van het hoofdvolume, nog getuigt van de vroegere aanwezigheid van een textielfabriek van het Manchestertype, in casu de Galveston, op die plaats. Het gaat dus ook om een belangrijke blijvende aanwijzing met betrekking tot de inrichting van een in het Vlaamse gewest eertijds uitzonderlijk belangrijke concentratie van textielbedrijven in het Gentse havengebied.
De water- en traptoren van de voormalige katoenspinnerij Galveston maakt tevens op evenwaardige wijze deel uit van een groter geheel van reeds als monument beschermde textielbedrijven inclusief andere industrieel-archeologische relicten die zich alle in dezelfde stadswijk bevinden doch die uit een andere periode dateren en/of andere architecturale kenmerken vertonen.
De bescherming beoogt tevens het behoud van een belangrijk restant van een textielbedrijf waarvan de naam (Galveston) deel uitmaakt van het collectieve historische geheugen van de Gentse bevolking.
Daarenboven bevindt zich op het terrein nog de voormalige stapelloods (1864-1913), zeldzaam geworden restant met voorbeeldwaarde op het vlak van de loodsenbouw in de bovengemelde periode en eertijds behorende tot de vanaf 1977 gesloopte en één van de bekendste Gentse spinnerijen, de Société Linière La Liève.

Vlasspinnerij La Liève

Hurstweg 10, Wiedauwkaai (Gent)
Voormalige vlasspinnerij "La Liève". Eertijds één der bekendste Gentse spinnerijen, gebouwd in 1866, omgevormd tot "Société Linière La Lieve" in 1888, ook zogenaamd "de Wiedauwe". Nog bestaande stapelloodsen, waarvan de twee eerste tuitgevels van periode 1871-75, volgende puntgevel van 1864-70 en laatste puntgevel gebouwd tussen 1900 en 1913. Behouden ingangspoort aan de kaai met geblokte bakstenen hekpijlers, daterend van 1909 naar ontwerp van E. De Heem.