Klein Begijnhof

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen

Beschrijving

Aanvankelijk gelegen buiten de eerste stadsomheining, vanaf de 14de eeuw intra muros en begrensd door de Heembeemd, de Sint-Catharinakerk en de Kanunnik De Deckerstraat.

Klein Begijnhof

Kanunnik De Deckerstraat 40-42, Klein Begijnhof 2-16, Klein-Begijnhofbogaard 1-2, 3, 6-15, 17 (Mechelen)

Is de omvattende vaststelling van

Begijnenhuis

Klein-Begijnhofbogaard 9 (Mechelen)
Het gebouw maakt deel uit van een rij woningen opgericht volgens jaarankers in de kopgevel in 1692. Van deze ganse rij is alleen dit huis nog enigszins origineel.

Begijnenhuis

Kanunnik De Deckerstraat 42 (Mechelen)
Diephuis met verankerde puntgevel in traditionele stijl uit de 17de eeuw, voorheen vermoedelijk horend tot Klein Begijnhof.

Hoekhuis met tuitgevel

Klein-Begijnhofbogaard 7 (Mechelen)
Deels witgekalkt bakstenen hoekhuis met tuitgevel; twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 17de eeuw.

Maria Magdalenakapel

Kanunnik De Deckerstraat 40 (Mechelen)
Kapel met 16de-17de-eeuws uitzicht, gebouwd op de plaats van een vroegere kapel van 1305 die verwoest werd in 1580 tijdens de godsdiensttroebelen. Sober verankerd en beschilderd éénbeukig gebouw van baksteen op gepikte afgeschuinde sokkel van zandsteen, onder een zadeldak met scherpe helling.

Stadswoning

Klein-Begijnhofbogaard 14 (Mechelen)
Breedhuis met verhoogde tweede bouwlaag en drie traveeën; gerestaureerd met hergebruikt en vernieuwd materiaal.

Stadswoningen

Klein-Begijnhofbogaard 13 (Mechelen)
Gerestaureerde bakstenen breedhuizen van twee bouwlagen.

Tweegezinswoning

Klein Begijnhof 2-4 (Mechelen)
Ruim hoekhuis van twee bouwlagen onder schilddak, oorspronkelijke getrapte dakvensters met overhoeks topstuk.

Tweegezinswoning

Klein Begijnhof 12-14 (Mechelen)
Heden tweegezinswoning van twee bouwlagen en dito traveeën.

Vier begijnhofwoningen, waaronder architectenwoning bOb Van Reeth

Klein-Begijnhofbogaard 6-12 (Mechelen)
Breedhuizen van twee bouwlagen onder zadeldak. Nummer 6, aangepast en binnenin volledig nieuw ingericht in 1969-1970 door architect bOb Van Reeth.