Instituut der wetenschappen met meteorologisch observatorium

Instituut der Wetenschappen

Beschrijving

Het instituut der wetenschappen met inbegrip van het meteorologisch observatorium is beschermd als monument.

Waarden

Het instituut der wetenschappen met inbegrip van het meteorologisch observatorium is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, industrieel-archeologische waarde, wetenschappelijke waarde

Als hoofdwerk van de bekende Gentse architect Adolpf Pauli gebouwd in de periode 1883-1890;
als een imposant ensemble van universitaire gebouwen der wetenschappen opgetrokken in en neoclassicistische stijl met reminiscenties aan de Italiaanse renaissance en de Franse second empirestijl;
als wetenschappelijk universitair instituut met goed bewaard meteorologisch observatorium gebouwd in 1906 en uitgerust met een equatoriale refractor van 1880 afkomstig uit het privé-observatorium van D. Van Monckhoven.

Jozef Plateaustraat 22, Rozier 44 (Gent)
Imposant complex van de Gentse Universiteit ontworpen door stadsarchitect A. Pauli en opgetrokken van 1883 tot 1890. Het neoclassicistisch gebouw, met hoofdingang in de Jozef Plateaustraat en secundaire ingang in de Rozier, vertoont een rechthoekige plattegrond met een duidelijke onderverdeling voor de verschillende afdelingen in het gebouw, met lokalen geschikt rondom kleine binnenplaatsen. Brede natuurstenen voorgevel van twee bouwlagen in neoclassicistische stijl. Symmetrische gevelindeling met horizontaal accent, onderbroken door de hoekrisalieten van drie traveeën en een dominerend middenrisaliet van elf traveeën, elk drie bouwlagen hoog en afgedekt met een koepelvormig dak. Gelijkaardige gevel aan Rozier, eveneens met een markante middenpartij, en gelijkaardige, bepleisterde zijgevels langs de Gezusters Lovelingstraat en de Gustaaf Magnelstraat.