Instituut der wetenschappen met meteorologisch observatorium

Straat Jozef Plateaustraat
Locatie Jozef Plateaustraat 22 (Gent)

Instituut der Wetenschappen

Jozef Plateaustraat 22, Gent (Oost-Vlaanderen)

Dominerend element in het straatbeeld: imposant complex ontworpen door stadsarchitect A. Pauli en opgetrokken van 1883 tot 1890 op de plaats van de vroegere arbeiderswijk en het beluik "Batavia". Brede natuurstenen voorgevel van twee bouwlagen in neoclassicistische stijl.

Beschrijving

Het instituut der wetenschappen met inbegrip van het meteorologisch observatorium is beschermd als monument.

Waarden

Het instituut der wetenschappen met inbegrip van het meteorologisch observatorium is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, industrieel-archeologische waarde, wetenschappelijke waarde

Als hoofdwerk van de bekende Gentse architect Adolpf Pauli gebouwd in de periode 1883-1890;
als een imposant ensemble van universitaire gebouwen der wetenschappen opgetrokken in en neoclassicistische stijl met reminiscenties aan de Italiaanse renaissance en de Franse second empirestijl;
als wetenschappelijk universitair instituut met goed bewaard meteorologisch observatorium gebouwd in 1906 en uitgerust met een equatoriale refractor van 1880 afkomstig uit het privé-observatorium van D. Van Monckhoven.