Begraafplaats Campo Santo: gedeelte uit 1847 en 1856

Beschermd monument van 13-03-1996 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Sint-Amandsberg
Straat Visitatiestraat
Locatie Visitatiestraat zonder nummer (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/543.1
  • 4.01/44021/764.1
  • OO000002

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Begraafplaats Campo Santo

Visitatiestraat zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het Campo Santo is gelegen op de noordelijke helling van de Kapelleberg. De oprichting van het Campo Santo is te danken aan pastoor Van Damme. Eerwaarde Heer Jozef Van Damme (1804-74). Op 8 december 1847 werden zowel de nieuwe parochiekerk, toegewijd aan Heilige Amandus en Heilige Jozef, als het kerkhof ingewijd.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het oudste deel van begraafplaats Campo Santo, aangelegd in 1847 en 1856. De begraafplaats is ook als stadsgezicht beschermd.

Waarden

Het gedeelte van het Campo Santo, omvattende de oudste delen van de begraafplaats aangelegd in 1847 en 1856 op de noordwesthelling van de zogenaamde Kapelleberg, ten noorden begrensd door een rij graven die het hellend, gekasseide toegangspad naar de heuveltop afzomen en die door een bakstenen muur of aanplantingen van de erachter gelegen secties gescheiden zijn is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, artistieke waarde, historische waarde, volkskundige waarde, wetenschappelijke waarde

  • landschappelijk waardevol beeld van de begraafplaats door de bijzondere ruimtelijke opbouw aangelegd op de oude zandheuvel die bekroond wordt door de Sint-Amanduskapel;
  • historisch belangrijke begraafplaats verbonden aan de personen van de overledenen, bekende namen uit de Vlaamse Beweging, voorname figuren uit de Vlaamse cultuurgeschiedenis, wetenschapslui en kunstenaars;
  • voorbeeld van een begraafplaats aangelegd in 1847-56 en opmerkelijk door het rijke en diverse aanbod van funeraire monumenten met een historische, architecturale, culturele en
  • artistieke waarde naar ontwerp van befaamde architecten en/of beeldhouwers en vakkundig uitgevoerd door steenkappers, overwegend in neogotische stijl en verfraaid met symbolen voornamelijk ontleend aan de christelijke funeraire cultuur.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.