18de-eeuws burgerhuis

Waarden

Het burgerhuis uit de 18de eeuw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Gelegen aan één van de drie historisch belangrijke straten in Stokkem, behoort de burgerwoning op de hoek van de Rechte- en Belzerstraat, typologisch en documentair tot één van de oudste privéwoningen in de stad. Het is een uniek en bijzonder representatief voorbeeld van een rijkere burgerwoning met huidig voorkomen uit het eerste kwart van de 19de eeuw doch met een oudere kern die minstens opklimt tot de 18de eeuw en vermoedelijk een verstening is van een vakwerkwoning. Het onderkelderde bakstenen hoekpand van twee bouwlagen is geopend in drie en drie traveeën en afgedekt door een pannen schilddak. Typerend voor de bouwperiode is de strenge classicistische gevelordonnantie met centrale voordeur en flankerende vensters in een hardstenen omlijsting. De woning wordt gekenmerkt door een uniek interieur waarbij de dragende constructie van moer- en kinderbalken, de imposante kapconstructie met krommers en planindeling bewaard bleef, alsook veelvuldige 18de- en 19de-eeuwse interieurelementen die zowel getuigen van de historische gelaagdheid van het pand als de sociale status van haar bewoners in het verleden en die het pand een hoge authenticiteits- en ensemblewaarde verlenen. Zeker vermeldenswaardig zijn de opgeklampte voor- en achterdeur met gesmeed hang- en sluitwerk, de sierlijk gesculpteerde rococotrap, binnendeuren, de kalkstenen en decoratieve keramische tegelvloeren en drie opmerkelijke schouwmantels met geprofileerde houten schouwbalken, figuratieve en decoratieve keramische haardtegels en decoratief uitgewerkte gietijzeren kachel- en schouwmonden waarvan één met buiskachel.

Rechtestraat 24 (Dilsen-Stokkem)
Het grotendeels vrijstaande burgerhuis klimt in kern minstens op tot de 18de eeuw, de huidige ordonnantie verwijst echter naar het eerste kwart van de 19de eeuw.