Huis Renson

Woning Renson met cultuurgoederen, tuin en terras

Beschrijving

De bescherming omvat de voormalige woning Renson, met inbegrip van alle vaste interieuronderdelen, de personenlift en enkele interieurs.

Waarden

Voormalig huis Renson met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uit maken en met inbegrip van terras en tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als representatief voorbeeld van een rijk ingericht burgerhuis, een stadswoning met terras en aangelegde achtertuin aan de Leieoever, gebouwd in 1912 in opdracht van de gezusters Renson, erfgenamen van een Gentse textielbaron, naar ontwerp van architect Georges Verenghen en grotendeels ingericht door architect en interieurontwerper Albert Van huffel vanaf 1913 en later op de bovenverdiepingen eveneens voorzien van een hoogwaardige inrichting.
De architectonische vormgeving van de woning Renson van architect G. Verenghen en de interieurinrichting met meubilering van Albert Van huffel is een representatief en goed bewaard voorbeeld van een stadswoning uit de eerste decennia van de 20ste eeuw en getuigt door het functioneel woonconcept met een esthetische interieurafwerking op een voortreffelijke wijze van de typologische ontwikkeling van de woonhuisarchitectuur en wooncultuur van de gegoede burgerij.
Als belangrijk en uitzonderlijk bewaard voorbeeld van kwaliteitsvolle interieurkunst naar ontwerp van architect Albert Van huffel, die met zijn oeuvre een belangrijke bijdrage leverde in de evolutie van art nouveau naar functionalisme in de Belgische meubelkunst en architectuur.

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
Op de gelijkvloerse verdieping: de inkomhal:
Marmeren vloer en lambrisering; wandafwerking met imitatiebanden en friezen; plafond met gestileerde lijsten en geschilderde friezen met motiefjes in art nouveau; paraplubak; deur naar de spreekkamer met geometrisch art-nouveauglasraam; twee deuren met spiegel, achter de ene bevindt zich een ingemaakte kast; achter de andere de lift "Ascenceurs Strobbe. Ste. Ame. Gand".
Op de gelijkvloerse verdieping: de spreekkamer:
Parketvloer; kachel; blauw wandbehang met erboven wandbeschildering met medaillons met bloemenmanden; beschilderde boog met gestileerd rankwerk, goud op wit met ingewerkte kastjes tussen spreekkamer en hal; art-nouveauluster; schrijfbureau met bijhorende kruk; rechthoekige houten kruk met armleuningen en stoffering met langwerpig ruitmotief; armstoel met gestoffeerde rugleuning; armstoel met houten rugleuning en stoffering met dubbel ruitmotief; houten hoekmeubel; salontafeltje hout met glazen blad en houten blad middenin met witte bolmotiefjes als inlegwerk, donkerhout kraalmotief tussen spijlen; boekenkast met beglaasde deuren; in hout gevatte spiegel op schouw; twee houten vrijstaand sierrekken.
Op de gelijkvloerse verdieping: de centrale traphal:
Vloer in wit marmer; lambrisering in beschilderd hout; wandbeschildering; marmeren fontein; twee bronzen vergulde tafellampen door Raoul Laroche; zitbank naar ontwerp van Albert Van huffel; radiatorbekleding met koper en marmer "brèche de smyrne"; dubbele deuren met glas in Iood tussen centrale hal en eetkamer; dubbele deuren met eenvoudig glas in Iood in het bovenlicht tussen hal en spreekkamer en tussen hal en vestibule; twee vrijstaande zeteltjes; traploper tot de tweede verdieping ontworpen door Van huffel; art-nouveauluster.
Op de gelijkvloerse verdieping: de eetkamer:
Eetkamerensemble met tafel en twaalf stoelen en drie armstoelen; houten theetafel met donkerhout kraalmotief tussen spijlen en inlegwerk op houten blad met twee witte bolletjes; twee koperen jardinières op houten hoge sokkels; twee jardinières in vorm van uitgelengde zeshoek op houten onderstel; koperen kroonluchter; vier koperen hoekluchters; groot rechthoekig en klein rond tapijt ontworpen door Albert Van huffel; kachel ontworpen door Albert Van huffel; radiatorkasten, hoge radiator in hoek kamer met marmeren tablet erboven, en met kralengordijn, lage radiatorkasten aan de bow-window met gordijnen met metalen lamellen; twee buffetkasten, ingewerkt borduurwerk; kast naast deur naar dien kamer; zitbank; deur naar office met bovenlicht in glas in Iood; beschilderde houten lambrisering, met panelen, bekleed met stof; drie houten witgeschilderde bloembakken (één centrale, grote, twee flankerende, kleine cache-pots); rond tafeltje met beglaasd volume (glas in Iood).
Op de gelijkvloerse verdieping: de office:
Mozaïekvloer; reliëf-wandbehang met art-nouveauplantmotieven; houten kast die bijna volledige wand inneemt; gietijzeren radiator met plantmotieven; monte-plats; eenvoudige, functionele luchter met twee armen.
Op de eerste verdieping: het salon aan de straatzijde:
Parketvloer; radiatorscherm met metalen lamellen; zetel, ingebouwd tegen wand, met twee flankerende lage kastjes; spiegel op haard; boekenkast je; art-decoluchter, metaal en glas; vier art-nouveaulichtarmaturen, waarvan één met verdwenen glas; ingebouwde hoekkast; twee octogonale salontafeltjes; twee stoelen en twee losse zeteltjes.
Op de eerste verdieping: de slaapkamer aan de tuinzijde:
Parketvloer; verdiept plafond met indirecte verlichting; bed in nis met ingebouwde verlichting; aangebouwde nachtkastjes met grijs marmeren blad; kleerkast in hout met metalen handgrepen; lage kast met rondboogspiegel erop; kaptafel, hoekmeubel met spiegel; kastjes met grijsmarmeren blad; bijbehorende met stof overtrokken taboeret; tafel en bijhorende twee stoelen.
Op de eerste kelderverdieping: de eetkamer voor het personeel:
Tafel met 8 stoelen en één stoel met armleuningen; twee buffetkasten aan beide zijden van de haard; haard met kachel en houten lambrisering met spiegel en schilderij op schouwboezem; houten kast met klapdeur; schrijfbureau; luchter met drie glazen lampenkapjes, en glazen schijven als ornament.
Op de tweede kelderverdieping: de voorraadkelder met diverse originele voorraadrekken en originele voorraadkast met gaas en de wijnkelder met gemetste wijnrekken en met originele houten voorraadrekken.

artistieke waarde

Als belangrijk ensemble van interieurkunst en decoratieve kunsten uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, waarvan gedetailleerde plannen en uitvoeringstekeningen bewaard zijn in het Gentse designmuseum, getuigend van het hoogstaande vakmanschap van Albert Van huffel, één van de meest veelzijdige ontwerpers in die periode, als architect en als ontwerper van meubels, tapijten en borduurwerk.
Als uiterst zeldzaam bewaard voorbeeld van een totaalkunstwerk waarin de synthese van architectuur, interieur en decoratieve kunsten, van de hand van gerenommeerde ontwerpers en uitgevoerd door vakkundige ambachtslui tot een uniek geheel hebben geleid.

Huis Renson

Kortrijksepoortstraat 240 (Gent)
De woning Renson dateert van 1912 en is ontworpen door architect Georges-Beloni Verenghen. De gevel in witte baksteen is in de onderste bouwlaag bekleed met een parement in blauwe hardsteen, dat de vorm van de geveldoorbrekingen volgt. Eind 1913 krijgt Van huffel van de juffrouwen Renson de opdracht de inkomruimte en de eetkamer te ontwerpen.