Dominicanenklooster: vleugel

Het Pand

Beschrijving

De bescherming omvat een gedeelte van het voormalig dominicanenklooster, met name de vleugel Het Pand langs de Leie.

Waarden

De vleugel langs de Leie van het voormalig Predikheerenklooster, genaamd Het Pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu geschiedkundige waarde:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Dominicanenklooster

Onderbergen 1, 5 (Gent)
Indrukwekkend ensemble op rechthoekig grondplan, in de eerste helft van de 13de eeuw ingenomen door de dominicanen en uitgebouwd tot klooster en kerk. Behouden oostvleugel uit de 13de-eeuwse bouwcampagne in Doornikse kalksteen. De westvleugel heeft een 14de-eeuwse straatgevel met een sokkel van Doornikse kalksteen. De noordvleugel dateert van 1650-51. In 1780-81 werd tegen de oostgevel een aanbouwsel in Lodewijk XVI-stijl opgetrokken. In de hoek tussen noord- en oostvleugel, bevindt zich het Klein Pand uit de 17de eeuw.