Beschermd monument

Herenhuis Voortman

Woningen van textielfabrikanten
definitieve beschermingsbesluiten: 18-10-1995  ID: 2932

Het herenhuis Voortman is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalige huis Voortman is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zeldzaam en gaaf bewaard herenhuis in empirestijl opgetrokken in 1816 als buitenhuis van de familie Voortman naast hun katoenfabriek naar ontwerp van 1810 van de befaamde Gentse architect J.B. Pisson, met bijzondere aandacht voor de stijlvolle tuingevel en het rijk gestoffeerde interieur in empirestijl, met onder meer een opmerkelijke vestibule, een fraaie wenteltrap en gewelfschildering in empirestijl, een ontvangkamer met kleurrijke plafondbeschildering en supraportes in grisailles en een salon met een merkwaardig stucplafond.

wetenschappelijke waarde

Is de gedeeltelijke bescherming van

Bedrijfsgebouw en herenhuis Voortman

Vogelenzang 22-23 (Gent)
Vrij gewone bepleisterde straatgevels met rechthoekige muuropeningen uit de 19de eeuw, aanpassingen woonhuisgevel uit eerste kwart 20ste eeuw met ronde muuropeningen, houten erker en drielicht. Vierhoekig uitgebouwd aan de tuinzijde met zeer fraaie empiregevel, gedeeltelijk zichtbaar vanuit het stadsparkje ernaast.