Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Herenhuis Voortman met tuin en bijgebouwen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woningen van textielfabrikanten

Het herenhuis Voortman met tuin en bijgebouwen is beschermd als stadsgezicht.

Waarden

Het voormalige huis Voortman met tuin en bijgebouwen is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, wetenschappelijke waarde

als ruime landschapstuin met vijver en aanhorigheden, onder meer een wagenhuis, bij het voormalige buitenhuis en woning van katoen-fabrikanten, gebouwd in 1816 in empirestijl naar ontwerp van 1810 van architect J. B. Pisson.

Herenhuis Voortman met tuin

Vogelenzang 22-23 (Gent)
Het Huis Voortman was de luxueuze woning van de familie Voortman, die een textieldrukkerij had uitgebouwd. Het herenhuis werd gebouwd in 1816 naar het ontwerp van bouwmeester J.B. Pisson van 1810 en is een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een buitenhuis in empirestijl. De woning telt drie bouwlagen afgedekt met een schilddak en is voorzien van bepleisterde gevels op een arduinen plint. Het ontwerp wordt gekenmerkt door een revolutionair bouwplan en een uitgewerkte tuingevel in empirestijl met een geaccentueerde middenpartij en afgekante zijtraveeƫn. De woning werd in het tweede kwart van de 19de eeuw aan weerszijden vergroot. Bij de woning hoort een uitgestrekte landschapstuin met vijver.