Vlasspinnerij La Linière Gantoise: directeurswoning, bedrijfsgebouwen en gietijzeren hekken

Woningen van textielfabrikanten

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de directeurswoning van de voormalige vlasspinnerij ‘La Linière Gantoise’ en het tegenover gelegen bedrijfspand, het gietijzeren hekken en het bij de woning aansluitende bedrijfspand.

Waarden

De directeurswoning van de voormalige vlasspinnerij ‘La Linière Gantoise’ en het tegenover gelegen bedrijfspand, het gietijzeren hekken en het bij de woning aansluitende bedrijfspand zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, wetenschappelijke waarde

als enige bewaard gebleven bedrijfsgebouwen en ijzeren afsluiting van het voorheen immense fabriekscomplex van de vlasspinnerij ‘La Linière Gantoise’, opgericht in 1838 en als eerste mechanische vlasspinnerij van België een belangrijke getuige van de vermaarde Gentse textielindustrie in de 19de eeuw
als bijzonder fraai architecturaal voorbeeld van het industrieel erfgoed verbonden aan de Gentse textielindustrie uit de 19de eeuw, zich markerend door een decoratieve vormgeving in de eclectische gevel architectuur
als prachtig voorbeeld van een luxueuze woning van een Gentse textielfabrikant gebouwd naast zijn vlasspinnerij in 1864 naar een ontwerp van 1862 in neoclassicistische stijl van Guislain-Claude met bepleisterde gevels rijk voorzien van stijlornamenten
als bijzonder mooi voorbeeld van 19de-eeuwse interieurkunst met decoratieve en royale toepassing van stucwerk voor muur- en plafondbekleding, en een buitengewoon mooie trap met rijk gesculpteerde trappaal en reliëf in de plafond.

Bedrijfsgebouwen en directeurswoning vlasspinnerij La Linière Gantoise

Vogelenzang 1-3 (Gent)
Vlasspinnerij La société Linière Gantoise, gesticht in 1838. Rechter deel fabrieksgebouw in eclectische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechthoekig bepleisterd gebouw van drie bouwlagen. Links bevindt zich vermoedelijk het huis van de directeur. Drie bouwlagen hoog herenhuis in Louis-Philippestijl onder schilddak, naar ontwerp van Guislain-Claude van 1862, van de straat afgesloten door een ijzeren hek. .