Huis Lousbergs-De Hemptinne

Beschermd monument van 18-10-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Keizer Karelstraat
Locatie Keizer Karelstraat 75 (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/1207.1
  • 4.01/44021/504.1
  • OO001556

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Huis Lousbergs-De Hemptinne

Keizer Karelstraat 75, Gent (Oost-Vlaanderen)

Gebouwd in opdracht van katoenfabrikant F. Lousbergsnaar ontwerp van Louis Eyckens in de periode 1842-1848. Na zijn dood in 1858 verkocht aan de industrieel J. de Hemptinne, die het huis laat uitbreiden met een neogotisch bijgebouw voor het personeel en een huiskapel door Jean-Baptiste Bethune.

Beschrijving

Het huis Loubergs-De Hemptinne met inbegrip van de neogotische annexe en kapel is beschermd als monument.

Waarden

Het zogenaamde ‘Huis Loubergs-De Hemptinne’ met inbegrip van de neogotische annexe en kapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, wetenschappelijke waarde

als een interessant voorbeeld van een voorname stadswoning gebouwd in opdracht van katoenfabrikant Ferdinand Lousbergs naar ontwerp van Louis Eyckens in de periode 1842-48 met een mooie neoclassicistische gevel en nadien verder ingericht en uitgebreid door de familie de Hemptinne met onder meer een annexe en kapel in neogotische stijl, rond 1863 gebouwd naar ontwerp van architect J. Bethune;
als een prachtig voorbeeld van een belangrijk ensemble van 19de-eeuwse interieurkunst met al zijn uiteenlopende facetten, sierkunsten en ambachten.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.