Kasteeldomein Puttenhove: kasteel

Deelgemeente Sint-Denijs-Westrem
Straat Putstraat
Locatie Putstraat 26-30 (Gent)

Kasteeldomein Puttenhove

Putstraat 26-30, Gent (Oost-Vlaanderen)

Nog gedeeltelijk omwald kasteel, in archiefstukken reeds vermeld in de 15de eeuw. Kasteel op U-vormige plattegrond volgens een noordwesten-zuidoosten as ingeplant op de vroegere grondvesten. Laat-classicistische gevels circa 1840 te dateren en mogelijk beïnvloed door Parijse voorbeelden onder meer door Ludovico Visconti.

Het kasteel van het kasteeldomein Puttenhove is beschermd als monument.

Het kasteel Puttenhove is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als classicistisch kasteel gebouwd op de vermoedelijk laatmiddeleeuwse ‘site met walgracht’ en plaats van een vroeger waterkasteel waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 15de eeuw.

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als kasteel, in 1840 verbouwd naar plannen van de bekende Gentse architect Louis Minard in Louis-Philippestijl en typisch voor zijn neoclassicistisch oeuvre.

artistieke waarde

van het interieur met hergebruik van authentieke 17de-eeuwse elementen zoals het kunstkabinet in Vlaamse barokstijI met goudleerbehangsel uit het begin van de 18de eeuw.