Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Geografisch pakket Laarne en Lokeren

De bescherming omvat de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel.

Waarden

Op basis van het systematisch geïnventariseerd bouwkundig patrimonium van de gemeente Laarne kon het onroerend erfgoed worden geselecteerd dat voor de cultuurhistorische en architecturale evolutie zijn betekenisvol karakter binnen de ruimere regio Oost-Vlaanderen het best heeft geconserveerd. In de objecten en ensembles zijn duidelijk aantoonbare intrinsieke kwaliteiten aanwezig van historische, artistieke, volkskundige, wetenschappelijke, industrieel-archeologische en/of sociaal-culturele waarde. Hun waardevol karakter van algemeen belang ligt tevens vervat in hun ouderdom, representativiteit, authenticiteit, zeldzaamheid of gaafheid. De beschermingswaardige objecten vertegenwoordigen een diversiteit aan gebouwentypes die veelal met hun bijhorende cultuurlandschappelijke omgevingscomponenten een historische entiteit vormen die het dorpsbeeld karakteriseren. Als onroerend erfgoed behielden zij een eigenheid die typerend is voor een landelijk gebied.

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, volkskundige waarde

in casu architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde: De Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel, in 1874-75 gebouwd als publieke bidplaats in de tuin bij het (verdwenen) burgerlijk godshuis met financiering door de parochianen van de gemeente, getuigt van de zeer verspreide devotie voor Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes sedert het derde kwart van de 19de eeuw. De ruime wegkapel is uitgevoerd in de gebruikelijke baksteenarchitectuur met neogotische inspiratie representatief voor de bouwperiode. De kwaliteit van de binnenruimte wordt sterk bepaald door de architecturale decoratie van het bepleisterd en geleed tongewelf. De grote kunstgrot boven het altaar is een relevante uiting van religieuze cementrustiek. De kapel, haar decoratie en uitrusting zoals de heiligenbeelden, het stenen altaar voorzien van neogotische polychromie met Mariasymboliek, zijn tevens relevante getuigen van de christelijke religie en volkscultuur.

Koffiestraat (Laarne)
Wegkapel van 1874-1875, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes gelegen binnen de bebouwde dorpskern en beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 14.07.2004. Ruim opgevatte neogotische bakstenen wegkapel op rechthoekige plattegrond van twee traveeën lang met halfronde sluiting.