Kasteeldomein De Klosse: gracht met toebehoren

Kastelensites

Beschrijving

De vierkante gracht met inbegrip van haar oevers, boogbruggen, ijzeren brugleuningen en toegangshek in het kasteeldomein De Klosse is beschermd als monument.

Waarden

De vierkante gracht met inbegrip van haar oevers, boogbruggen, ijzeren brugleuningen en toegangshek van het kasteel ‘De Klosse’ is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als vierkante omgrachting van een enkelvoudig ‘site met walgracht’ van een vroegere hoeve, mogelijk opklimmend tot de late middeleeuwen;

artistieke waarde

van de behouden bruggen, vooraan onder meer gedateerd 1878, met uitgewerkte smeedijzeren leuningen, met gietijzeren zuilen en postamenten met siervazen aan het toegangshek.

Kasteeldomein De Klosse

Grotesteenweg-Zuid 22-24 (Gent)
Zomerverblijf met omwald kasteeltje en prachtig park, vanaf de steenweg toegankelijk via een lange gekasseide beukendreef. Een brug over de wal met smeedijzeren leuningen verleent toegang tot de voortuin en het kasteeltje. Heden classicerend gebouw, naar verluidt op een zolderbalk gedateerd 1845, volgens kadastergegevens van 1847, mogelijk met behoud van een oudere kern. Alleenstaand gebouw op rechthoekige plattegrond met centrale trapezoïdale uitbouw aan de voorzijde. Voorgevel van zeven traveeën met twee en een halve bouwlaag onder schilddak.